Pierdere brută de 7,4 milioane lei pentru Impact, în semestrul 1 din 2010

Impact SA a înregistrat în primul semestru al anului 2010, conform situaţiilor financiare neauditate şi neconsolidate, o pierdere brută de 7,4 milioane lei, din care 2,1 milioane provin din pierderile din exploatare, iar 5,2 milioane lei din pierderile financiare, se arată într-un comunicat al Impact Developer&Contractor SA.

Datoriile pe termen scurt ale Impact SA au scăzut cu 4,4 la sută, de la 91 milioane lei la 1 ianuarie 2010, la 87 milioane lei la 30 iunie. În acelaşi interval, datoriile pe termen lung au scăzut cu şapte la sută, de la 74,6 milioane lei, la 69,5 milioane lei, în primul rând datorită rambursărilor de credite.
Conducerea companiei preciază că poate fi considerat pozitiv acest fapt, având în vedere contextul economic actual, resepectiv economia românească este în criză, activitatea societăţilor comerciale este afectată de blocajul financiar, creditarea este dificilă, leul s-a devalorizat, în sistemul bugetar, şi nu numai, s-au redus salariile şi se fac concedieri masive.

‘Trebuie subliniat faptul că pierderea principală nu este generată de activitate, ci provine, în mare masură, din diferenţele de curs valutar. Astfel, faţă de cursul valutar de 4,23 lei/euro prognozat şi bugetat de Impact SA, cursul valutar de la data de 30 iunie 2010 a fost de 4,3688 lei/euro, rezultând o diferenţă netă de curs valutar nebugetată, în valoare de circa patru milioane lei.

Pierderea din activitatea curentă a fost de 2,1 milioane lei, unul dintre factorii care au generat-o fiind neîndeplinirea planului de vânzări, în special în cel de-al doilea trimestru, ca urmare a situaţiei economice generale şi a măsurilor guvernamentale a căror introducere nu a putut fi previzionată’, a declarat Carmen Săndulescu, director executiv Impact SA.

Starea de nesiguranţă generată în rândul populaţiei de contextul economic nefavorabil, dar şi speranţa unora dintre cei aflaţi în căutarea unei locuinţe că preţurile vor mai scădea, au dus la creşterea timpului de luare a deciziei de cumpărare şi chiar la amânarea acesteia pe o perioadă nedeterminată. Acest lucru a determinat încetinirea ritmului vânzărilor de locuinţe, ceea ce a făcut ca şi cifra de afaceri a Impact SA să cunoască o traiectorie descendentă.

Astfel, în prima jumătate a anului 2010, Impact a vândut şi închiriat doar 70 de locuinţe. ‘Intenţionăm să facem o rebugetare în perioada următoare, detaliile acesteia urmând să fie comunicate după aprobarea în Consiliul de Administraţie al companiei’, a precizat Carmen Săndulescu.
În ciuda contextului economic nefavorabil, în general, şi a contractării puternice suferite de piaţa imobiliară, în special, Impact SA nu numai că şi-a respectat toate angajamentele asumate în relaţiile cu clienţii, băncile, angajaţii şi acţionarii, dar s-a implicat activ şi în cauze sociale.

Astfel, Impact SA, cu ajutorul firmei de transport Schenker Romtrans, a trimis în satele din Moldova, grav afectate de inundaţiile din această vară, materiale de construcţii în valoare de circa 75.370 de lei fără TVA. Impact Developer & Contractor SA, înfiinţată în 1991 prin subscripţie publică, este cotată la Bursa de Valori Bucureşti.
Compania a dezvoltat, până în prezent, în 5 oraşe, 16 zone rezidenţiale pentru mai mult de 2.100 de familii care locuiesc în case şi apartamente. Portofoliul este completat cu 25.000 de metri pătraţi de birouri şi spaţii comerciale, precum şi de servicii de administrare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata