Polonia a dat în judecată Gazprom din cauza preţului gazelor naturale

Firma Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA, cel mai mare distribuitor de gaze naturale din Polonia, a demarat o acţiune juridică împotriva grupului rus Gazprom din cauza preţului gazelor naturale, informează RIA Novosti.

Compania poloneză precizează că a decis să se adreseze justiţiei după ce anterior a cerut Gazprom să renegocieze preţul gazelor naturale livrate având în vedere evoluţiile de pe piaţa energetică.

‘PGNiG a demarat o acţiune împotriva JSC Gazprom şi Gazprom Export LLC la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm’, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a companiei poloneze. În comunicat se precizează însă că demararea procedurilor de arbitraj nu exclude derularea unor negocieri pentru ca cele două părţi să ajungă la o înţelegere în afara curţii.

PGNiG, o firmă de stat, cumpără anual din Rusia o cantitate de 10,2 miliarde metri cubi de gaze naturale, echivalentul a două treimi din consumul Poloniei, fiind unul dintre cei mai importanţi clienţi ai Gazprom din Uniunea Europeană.

În luna noiembrie 2014, PGNiG a cerut Gazprom şi subsidiarei sale Gazprom Export să revizuiască preţul gazelor naturale livrate Poloniei din cauza evoluţiilor de pe pieţele energetice. Aceasta după ce în anul 2012, Gazprom a redus preţul gazelor furnizate PGNiG până la 570 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în conformitate cu un contract pe termen lung care se întinde până în 2022. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata