Asigurare obligatorie a locuinţei, din iulie 2010. Cine nu se supune va plati o amendă de până la 500 de lei

Prima poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei va fi emisă în luna iulie 2010, a declarat luni (17 mai 2010) directorul general al Astra Asigurări, Radu Mustăţea, la Insurance Forum 2010.

‘Prima poliţă de a asigurare a locuinţei va fi emisă în luna iulie 2010, dar nu la începutul lunii. Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) se află în curs de a finaliza un contract de reasigurare’, a afirmat Radu Mustăţea. De asemenea, acesta a menţionat că Astra Asigurări deţine în portofoliul său un milion de asigurări pentru locuinţe.

Poliţele PAID vor fi tipărite de către această societate şi vor fi vândute prin cele 13 societăţi de asigurare acţionare.

Persoanele care nu încheie poliţe de asigurare obligatorii pentru locuinţe după primele trei luni de la intrarea în vigoare a Legii pot fi amendate cu până la 500 de lei.

În toamna anului trecut, preşedintele Traian Băsescu a promulgat legea potrivit căreia asigurarea locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor devine obligatorie.

Potrivit documentului, suma asigurată ce poate fi acordată este echivalentul în lei la cursul de schimb al BNR a 20.000 de euro pentru fiecare locuinţă de tip A, şi 10.000 de euro pentru fiecare locuinţă de tip B.

Tipul A este o construcţie cu structura de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic, în timp ce locuinţa de tip B este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

Pentru locuinţele de tip A, asiguraţii trebuie să plătească, anual, echivalentul în lei a 20 de euro, iar pentru cele de tip B suma de 10 euro, sumele crescând în funcţie de asigurările suplimentare dorite de către clienţi.

În vederea gestionării asigurării obligatorii împotriva dezastrelor naturale a locuinţelor a fost constitută Societatea Comercială de Asigurare-Reasigurare SA, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), constituită prin asocierea societăţilor de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuinţe, potrivit dispozitiilor legii 32/2000, iar activitatea PAID este supusă reglementării şi supravegherii CSA.
La nivel european, există 7 ţări în care se aplică legi privind asigurarea obligatorie a locuinţelor: Danemarca, Olanda, Franţa, Belgia, Elveţia, Norvegia şi Spania.

Citește și
9 Comentarii
 1. vpy spune

  sunt nishte imputzitzi…dupa ce ca noi suntem in santz ei ne mai si obliga la asigurare obligatorie pt locuintza….ce se practica numai in 7 tzari dezvoltate!!vai mama noastra

 2. marin spune

  Daca-i ordin, cu placere, ca asa e in demohotia romaneasca

 3. gigi spune

  Viva la revolution !

 4. mary spune

  totul e ok

 5. maya spune

  Normal, daca Basescu spune sa stam toti drepti…asa facem. Tara de kkt. Eu una in plang pe Ceausescu, ca atunci aveam bani si nu aveam ce lua cu ei, in schimb acum, as avea ce cumpara numai ca nu am bani:( .
  Nici nu vreau sa ma gandesc in ce saracie vom trai in Romania in urmatorii 3-5 ani.
  Capul sus romani si nu va lasati doborati de greutati!!!

 6. Flo spune

  Toata lumea isi da cu parerea da unii nu la subiect . Unii il baga pe Basescu in acest subiect…oare de ce ? Daca iti pusca butelia sau teava de gaz in casa si distrugi aparatamentul si nu ai asigurare cine ti-l face , daca esti sarac . Noi romanii stim numa sa dam vina pe unii si pe altii . Cand iti ia foc casa si vine cineva si te despagubeste iti convine. eu zic ca 10-20-40 Euro /an nu ii mult . Sunt asigurari care le poti plati si in 4 rate si atunci nu se simte sa zici ca vezi doamne sunt scumpe . 40.000 Euro polita costa 40 de euro = 160 de ron(an) / 4 = 40 de ron eu zic ca nu ii mult . Si in acea polita ai de toate de la incendiu pana la cutremur. Asa ca nu mai zice-ti ca se imbogatesc unii si altii , ideea ca ai o acoperire in caz de ceva.

 7. minodora spune

  Flo! ma intreb daca tu cunosti sensul cuvintului ,,saracie”.

 8. ileana spune

  Nu stiu de ce, unele societatile de asigurari care sunt abilitate sa faca asigurarea PAID conditioneaza cumpararea asigurarii obligatorii ( 20 sau 10 euro )de cumpararea unui alt pachet, asa ca asigurarea costa 130 lei, in loc de 85 lei!!! Poate cineva ma va lumina ???!!!

 9. SILVIA spune

  FACETI ASIGURARE CA ORICUM NU MAI VEDETI NIMIC DUPA ACEEA ASTIA SUNT BANI DATI DE POMANA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata