Primarul de la Cogealac a plătit săteni pentru a-l sprijini în evacuarea firmei CEZ, susţin anchetatorii

9 persoane sunt cercetate penal în cazul conflictului de la Cogealac, iar 6 dintre acestea, printre care şi primarul comunei, au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând ca miercuri să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă, au precizat reprezentanţi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit unui comunicat de PÎCCJ, din probele administrate până în acest moment procesual, au rezultat indicii că ”primarul a cooptat persoane şi din alte localităţi, cărora le-a oferit diferite sume de bani pentru a-l sprijini în demersul său ilicit de evacuare a firmei CEZ de la punctele de lucru de pe raza comunei Cogealac”.

”În faţa mulţimii adunate, primarul a informat în mod tendenţios opinia publică despre împrejurarea că firma CEZ nu are autorizaţie de construcţie legală, întrucât în opinia sa autorizaţia emisă de Consiliul Judeţean Constanţa, în temeiul dispoziţiilor Legii nr.50/1991, ar fi ilegală, deoarece nu a avut la bază şi avizul favorabil al primăriei sau Consiliului Local Cogealac.

După ce a discutat cu cetăţenii, (…) primarul le-a incitat pe persoanele din mulţime să se deplaseze împreună pe câmp, la punctele de lucru ale firmei CEZ, aşa încât grupul de circa 100 de persoane s-a deplasat cu peste 40 de autovehicule, printre care şi cele două microbuze ale primăriei şi un utilaj tip Caterpilar, la un punct de lucru situat la circa 1 km de vatra satului”, se precizează în comunicat.

Acolo, mulţimea conducă de viceprimar şi ceilalţi învinuiţi i-au determinat ”prin forţă” pe reprezentantul firmei partenere CEZ şi pe agenţii de pază care asigurau paza perimetrului îngrădit (pe un teren închiriat de firmă de la proprietar) să părăsească zona, unele persoane smulgând ţăruşii şi gardul împrejmuitor, mai informează anchetatorii.

” De la acest prim punct de lucru, mulţimea condusă de primar, viceprimar şi ceilalţi învinuiţi s-a deplasat la un al doilea punct de lucru, situat lângă DJ226A Cogealac – Râmnic, unde au pătruns cu forţa în perimetrul păzit de agenţii de pază ai S.C. Romnaţional S.R.L. Constanţa, sprijiniţi şi de o echipă de intervenţie înarmată cu puşti cu bile de cauciuc.

Întrucât mulţimea nu s-a supus solicitărilor celor şase poliţişti aflaţi la faţa locului de a nu recurge la violenţe, iar mai multe persoane au smuls ţăruşii de susţinere a gardului împrejmuitor şi au aruncat cu aceştia, precum şi cu pietre şi bolovani spre agenţii de pază, iar învinuitul Copilescu Pavel a intrat cu utilajul Caterpilar în perimetrul îngrădit, agenţii de pază au efectuat cel puţin 3 focuri de avertisment în plan vertical, 2 dintre aceştia executând ulterior, focuri de armă cu bile de cauciuc spre picioarele persoanelor din mulţimea agresivă, fiind rănite 5 persoane”, potrivit comunicatului.

În sarcina învinuiţilor s-a reţinut, potrivit anchetatorilor, că la iniţiativa primarului Cati Hristu, începând cu săptămâna 19-25 iulie 2010, au constituit sau aderat la o asociere cu scopul de a comite infracţiuni, pentru ca prin folosirea acţiunilor violente şi în forţă, iar nu a căilor legale indicate în mod repetat de organele de poliţie, să îi determine pe angajaţii firmei CEZ România S.R.L. şi partenerii acesteia să înceteze lucrul la instalarea unui parc eolian energetic pe raza comunei Cogealac, aşa încât o altă firmă S.C. Eolica Dobrogea Five S.R.L. Constanţa agreată de Consiliul Local şi primar să instaleze parcul eolian energetic.

”În vederea realizării scopului asocierii, la iniţiativa primarului, viceprimarului şi a apropiaţilor sau rudelor acestora, în dimineaţa zilei de 26 iulie 2010 în faţa Primăriei Cogealac a fost organizat un aşa-zis miting de protest, fără autorizarea sau înştiinţarea organelor de poliţie, la care au participat peste 100 de persoane”, susţin anchetatorii.

Primarul Cati Hristu, viceprimarul Dore Nicolae şi fratele acestuia, împreună cu alţi şase localnici, sunt cercetaţi penal pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, iar edilul comunei este anchetat şi pentru instigare publică şi apologia infracţiunilor.
Dintre cei 5 răniţi, învinuiţii Dore Mihai (viceprimar) şi fratele acestuia au fost spitalizaţi, primul cu o plagă împuşcată toracică, iar cel de-al doilea suferind o plagă împuşcată abdominală care i-a pus viaţa în primejdie, ceilalţi 3, care sunt şi ei învinuiţi, primind îngrijiri medicale ambulatorii.

În cursul zilei de miercuri a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de cei şase inculpaţi care au fost prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă, cererile procurorilor fiind în curs de soluţionare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata