Procurorii deschid un dosar penal în cazul angajării a doi consilieri ai lui Emil Boc la ROMATSA

Parchetul General a deschis joi un dosar penal, în care procurorii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, în legătură cu o serie de angajări efectuate la ROMATSA, în perioada anilor 2011-1013, printre care se află şi doi consilieri ai fostului premier Emil Boc.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, dosarul s-a constituit în urma sesizării transmise de Corpul de control al prim-ministrului, iar în perioada următoare vor fi efectuate audieri şi vor fi solicitate relaţii şi înscrisuri.

Pe 29 martie, Corpul de control al premierului a constatat angajarea în Regia Autonomă ”Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian” — ROMATSA, cu încălcarea prevederilor legale, a unor colaboratori, consilieri sau rude ale unor demnitari.

În urma verificărilor efectuate la ROMATSA, la data de 16 februarie 2011, doi consilieri personali ai fostului prim-ministru Emil Boc, respectiv Darius Cristian Pintilie şi Marius Buzea, au formulat cereri de angajare.

Cu adresa nr. 3080/13.02.2014, reprezentanţii ROMATSA au comunicat Corpului de control al prim-ministrului faptul că „scrisorile de intenţie ale celor două persoane amintite, depuse în vederea angajării în cadrul regiei, au fost aprobate de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii”, prin semnătura secretarului general al MT, Gheorghe Dobre.

În nota Corpului de control se precizează faptul că, potrivit Contractelor colective de muncă aplicabile în cadrul ROMATSA, în vigoare în perioada 2011 — 2013, competenţa de a stabili condiţiile de ocupare a posturilor vacante şi de a angaja revenea, în mod exclusiv, directorului general al ROMATSA, prin emiterea unor decizii în acest sens, cu respectarea legii şi a prevederilor din contractul colectiv de muncă.

„Aprobarea de către secretarul general din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Gheorghe Dobre, a cererilor de angajare în cadrul ROMATSA formulate de către Darius Cristian Pintilie şi Marius Buzea la data de 16.02.2011 s-a făcut prin încălcarea competenţei de angajare în cadrul ROMATSA, care revenea, în mod exclusiv, directorului general al Regiei”, precizează sursa citată.

O altă neregulă constatată vizează examinarea celor doi candidaţi pentru funcţii în cadrul ROMATSA. În procesul verbal privind examinarea acestora se precizează că Darius Cristian Pintilie şi Marius Buzea s-ar fi prezentat la sediul ROMATSA, la ora 10,00, şi ambii ar fi obţinut nota 9,75 în urma evaluării.

În nota Corpului de control se precizează, însă, faptul că datele înscrise în procesul verbal nu sunt în concordanţă cu registrul de evidenţă a accesului persoanelor, potrivit căruia în data în care ar fi fost evaluaţi, 28 februarie 2011, cei doi consilieri ai fostului premier Emil Boc nu ar fi intrat în clădire.

Mai mult, comparând cele două lucrări, s-a constatat faptul că niciuna dintre acestea nu conţine menţiuni privind locul, data şi ora examinării, datele de identificare a autorilor, fiind doar semnate olograf pe ultima pagină.

„Subiectele la proba scrisă au fost diferite, cu excepţia subiectului privind ‘cota de impozit pe clădiri datorat de persoanele juridice’, care a fost tratat în mod identic de către Darius Cristian Pintilie şi Marius Buzea, respectiv prin utilizarea aceloraşi informaţii şi idei, fiind identificate inclusiv aceleaşi greşeli de punctuaţie”, se arată în nota de informare transmisă de Executiv.

Potrivit sursei citate, în baza rezultatelor obţinute la examenul scris de cei doi consilieri, au fost semnate contracte de muncă, pe durată nedeterminată, pe salariul de bază brut lunar de 9.910 lei, la care se adăuga un spor pentru vechimea în muncă de 10%. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata