Producătorii de ulei intenţionează să scumpească uleiul cu 15%

23

Producătorii de ulei au în vedere majorarea preţului uleiului cu 15 la sută, din septembrie 2010, ca urmare a scumpirii materiei prime, a declarat luni (30 august 2010) la un post privat de televiziune, Vasile Leo, director la Argus Constanţa.

‘Vom scumpi uleiul cu circa 15 la sută pentru că materia primă este mai scumpă faţă de anul trecut. Preţul acesteia a crescut cu 30-40 la sută, dar o parte din cheltuieli sunt costuri cu salariile şi amortizări, deci influenţa în preţul final va fi mai mică’, a explicat Vasile Leo, subliniind că această măsură nu va fi luată numai de Argus, ci şi de alţi producători de ulei.

Directorul Argus a explicat că majorarea cheltuielilor cu materia primă se datorează cotaţiilor internaţionale, care au crescut ca urmare a problemelor agricole din Ucraina şi Rusia, şi, dacă producătorii de ulei nu oferă preţuri similare cotaţiilor, atunci agricultorii vor prefera să exporte.
La rândul său, Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli, a afirmat că producţia de floarea-soarelui din acest an este mai mică faţă de cea din 2009, dar acoperă consumul. Acesta a precizat că agricultorii au majorat preţurile ‘deoarece anul trecut floarea-soarelui a fost plătită sub costurile de producţie şi 70-80 la sută dintre producători nu şi-au acoperit costurile’.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News