Profitul UniCredit Ţiriac Bank a scăzut cu 50 %, în primul trimestru

UniCredit Ţiriac Bank a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net de 64 milioane lei (16 milioane euro) în primul trimestru din 2010, potrivit Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), cu aproximativ 50 % sub nivelul raportat în intervalul similar al anului trecut, în contextul unei pieţe în stagnare şi creşterii riscului de credit, informează banca.

Profitul net conform standardelor româneşti a fost de 61 milioane lei în primele trei luni din 2010, profitabilitatea rămânând la un nivel bun, deşi sub cel de anul trecut. Rentabilitatea anualizată a capitalurilor proprii (ROE) este de 11,5 la sută, iar rentabilitatea activelor (ROA) este de 1,3 la sută.

Banca a raportat venituri de 310 milioane lei în primul trimestru din 2010, în scădere cu opt la sută comparativ cu perioada similară din 2009, în condiţiile realizării unor venituri excepţionale din trading anul trecut, în contextul volatilităţii pieţei. Cheltuielile operaţionale au scăzut cu trei la sută, iar raportul între costuri şi venituri s-a îmbunătăţit, până la 44,9 la sută.

Solvabilitatea se plasează la un nivel confortabil, de 12,83 la sută potrivit RAS, după reinvestirea integrală a profitului net aferent anului 2009. Profitul operaţional net acoperă de 1,8 ori provizioanele nete pentru primul trimestru, în condiţiile în care acestea din urmă au crescut cu aproape 150 la sută faţă de T1 2009.

‘Contextul de piaţă a fost dificil pentru sistemul bancar, în condiţiile în care economia României a rămas în recesiune în primul trimestru. Riscul de credit a continuat să crească, alimentat de numărul mai mare al cazurilor de neplatăa în rândul companiilor. Considerăm că evoluţia noastră este satisfăcătoare în aceste condiţii şi aşteptăm semnele redresării, în a doua jumătate a acestui an’, a spus Răsvan Radu, director general executiv al UniCredit Ţiriac Bank.

Volumul total al activelor bilanţiere a ajuns la 20 miliarde lei (5,1 miliarde euro), în creştere cu 8,5 la sută faţă de finele lui martie 2009 şi la acelasi nivel cu sfâşitul anului trecut. Soldul creditelor a crescut cu 5,1 la sută de la începutul anului, rată mai bună decât media sistemului.

Depozitele atrase de la clienţi au ajuns la zece miliarde lei, cu cinci la sută sub nivelul de la finalul lui 2009, tendinţă similară cu a sistemului bancar şi determinată mai ales de aprecierea leului. Riscul de credit a continuat să crească, dar s-a plasat la un nivel mai bun decât media pieţei. Creditele cu întârzieri la plată mai mari de 90 de zile s-au plasat la 7,4 la sută din sold la finalul lui martie 2010.

Acoperirea cu provizioane a crescut la 5,4 la sută potrivit IFRS şi la 8,1 laa sută conform RAS. Volumul total al activelor consolidate ale UniCredit Ţiriac Bank, UniCredit Leasing Corporation şi UniCredit Consumer Financing a fost de 23 miliarde lei la finalul lui martie 2010, nivel constant comparativ cu anul trecut. Capitalul social al băncii este de 2,3 miliarde lei. Profitul net consolidat al grupului a fost de 60,3 milioane lei în primul trimestru.

UniCredit Ţiriac Bank face parte din reţeaua UniCredit Group, cel mai mare grup bancar din Europa Centrala şi de Est. UniCredit Ţiriac Bank este un veritabil „one-stop-shop” de servicii financiare, de care beneficiază în prezent 516.000 clienţi activi, prin intermediul a 238 de sucursale. În România, grupul oferă o gamă largă de produse specializate şi servicii şi prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CA-IB Securities Romania, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset

Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) şi UniCredit Business Partner.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata