Raiffeisen şi Volksbank în faţa unor restructurări de proporţii

Raiffeisen şi Volksbank se află în faţa unor restructurări de proporţii. Luni (22 martie 2010), membrii consiliului de supraveghere de la Raiffeisen au discutat despre fuziunea RZB (Raiffeisen Zentralbank) cu subsidiara sa est-europeană, Raiffeisen International, fuziunea fiind cotată ca sigură.

Grupul bancar OeVAG (Oesterreichische Volksbanken AG) urmează o cu totul altă cale, încercând printre altele să vândă subsidiara sa est-europeană, Volksbanken International (VBI), scrie ziarul austriac Die Presse.

Şeful VBI, Friedhelm Boschert, declara luni, pe marginea conferinţei de presă de bilanţ, că la OeVAG a fost amenajat un spaţiu de date, unde cei interesaţi pot verifica cifrele de la OeVAG şi de la subsidiara sa est-europeană VBI.
La sfârşitul lui ianuarie, OeVAG (instituţia centrală a băncilor regionale Volksbank) a însărcinat banca de investiţii Lazard cu găsirea unui partener pentru OeVAG. Până acum, conform lui Wolfgang Kirsch, membru în consiliul de supraveghere al OeVAG, nu s-a găsit nicio persoană interesată de grupul bancar.

Anul trecut, OeVAG a înregistrat o pierdere de până la un miliard de euro, pentru a rezista crizei financiare banca fiind nevoită să contracteze capital public în valoare de un miliard de euro. Situaţia VBI arată însă ceva mai bine. Deşi şi subsidiara est-eruopeană a înregistrat anul trecut rezultate mai scăzute, ea s-a aflat totuşi încă în zona plusurilor.
Potrivit lui Kirsch pentru VBI există cumpărători interesaţi. O vânzare a afacerii din Europa de Est ar putea reprezenta o priză de aer pentru OeVAG. Zvonurile indică faptul că proprietarii VBI se aşteaptă la un câştig din vânzare de cel puţin 1,1 miliarde euro, dată fiind dimensiunea capitalului propriu al VBI.

OeVAG deţine o participaţie de 50,1 la sută la subsidara est-europeană, restul acţiunilor fiind deţinute de cooperative de credit germane şi franceze, care se gândesc şi ele să renunţe la participaţiile lor. Un purtător de cuvânt al OeVAG nu a dorit să spună ce valoare deţine în bilanţul băncii subsidiara est-europeană. În urma prăbuşirii economice, VBI a fost nevoită anul trecut să majoreze de mai mult de două ori rezerva de risc pentru credite, la un total de 174,6 milioane de euro.

Rezultatul activităţii normale de afaceri aproape s-a înjumătăţit, de la 90 la 47,5 milioane euro iar profitul net a scăzut de la 33 la 27 de milioane. Pentru a creşte profitabilitatea, Boschert a redus anul trecut numărul angajaţilor cu 370, la un total de 5480. Anul acesta ar putea fi reduse alte 300 de posturi.
Subsidiarele VBI din Slovacia şi Ungaria au înregistrat în 2009 pierderi. Boschert dezminte însă zvonurile legate de problemele din România, unde Volksbank a crescut foarte puternic în ultima vreme. Aproape o treime din volumul de afaceri al VBI provine din România.

Conform unor informaţii deţinute de Die Presse, conducerea OeVAG a avut programată o întâlnire, în martie, cu autoritatea de control bancar de la Bucureşti. Potrivit Die Presse, zvonurile spun că, actualmente, se examinează – în urma unei restructurări – schimbarea a doi membri din conducerea subsidiarei din România, pentru care urmează să fie găsite alte activităţi în cadrul concernului.

În baza standardului internaţional de raportare financiară IFRS, Volksbank România a încheiat pozitiv anul trecut, însă conform reglementărilor contabile locale banca a înregistrat o pierdere de 70 de milioane de euro. Boschert nu a dorit să se pronunţe legat de mărimea pierderilor. ‘Pentru noi nu sunt importante reglementările contabile naţionale ci cifrele IFRS’, spunea acesta.

În orice caz, Boschert a confirmat că la subisidiara din România va fi nevoie deja din primul trimestru al lui 2010 de o majorare de capital cu 200 de milioane euro. ‘Dorim să întărim prin aceasta subsidiara noastră’, afirma Boschert. Şi alte bănci austriece au injectat anul trecut capital proaspăt în subsidiarele lor de la Bucureşti.

Ce se va întâmpla mai departe cu OeVAG urmează să se vadă pe 21 aprilie, când şeful OeVAG, Gerald Wenzel, va face cunoscute cifrele exacte de anul trecut şi se va pronunţa legat de strategia de viitor. Pe lângă OeVAG, şi subsidiara acestuia Investkredit a alunecat în zona pierderilor. Spre deosebire de subsidiara est-europeană, Investkredit nu poate fi însă vândută aşa de uşor. La Raiffeisen, şeful subsidiarei est-europene Raiffeisen International, Herbert Stepic, urmează să dea marţi detalii legat de fuziunea cu RZB.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata