Reducerea consumului de energie electrică devine obligatorie în Europa

36

Comisia Europeană va veni cu noi măsuri în ceea ce privește reducerea consumului de curent dar şi o taxă pentru a direcţiona profiturile companiilor energetice către susţinerea consumatorilor care se confruntă cu dificultăţi din cauza prețurilor exagerate la energie.

În contextul unui proiect de document consultat de Bloomberg, Comisia Europeană va propune o ţintă obligatorie pentru reducerea consumului de electricitate şi o taxă pentru a direcţiona profiturile companiilor energetice spre susţinerea consumatorilor care se confruntă cu dificultăţi din cauza prețurilor record la energie.

În cursul acestei săptămâni, Executivul comunitar urmează să îşi prezinte propunerile care vor urmări aprobarea celor 27 de state membre.

În acest sens, vinerea trecută a avut loc o reuniune a miniştrilor europeni ai Energiei care a avut loc în cadrul căreia au fost prezentate viziuni diferite în interiorul blocului comunitar şi, deocamdată, nu este clar cât de mult din planul preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen, va supravieţui negocierilor.

Executivul comunitar va propune două obiective (unul general și altul obligatoriu) de reducere a cererii de electricitate

Documentul consultat de Bloomberg,  arată că în viziunea Comisiei Europene se va propune ca cele 27 de state membre ale Uniunii Europene să introducă „o contribuţie excepţională şi temporară” din partea companiilor care activează în industriile de petrol, gaze, cărbune şi rafinare pe baza profiturilor suplimentare taxabile realizate în anul fiscal 2022.

De asemenea, Executivul comunitar va propune două ţinte cu privire la reducerea cererii de electricitate: un obiectiv privind reducerea consumului general şi un obiectiv obligatoriu privind reducerea cererii în timpul anumitor ore în care se înregistrează o cantitate de vârf a consumului de electricitate.

Executivul va veni cu o plafonare a veniturilor excesive generate de acele companii care produc electricitate din alte surse decât gaze naturale

În acest sens, Comisia Europeană va propune şi o plafonare a veniturilor excesive generate de acele companii care produc electricitate din alte surse decât gaze naturale, prin intermediul unei limite impuse preţului electricităţii generat din tehnologii precum regenerabile, lignit sau energie nucleară.

Acest document de lucru urmează să fie aprobat de comisarii europeni în cursul zilei de marţi, înainte ca preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, va prezenta detaliile proiectului în discursul său anual privind „Starea Uniunii”, care va avea loc pe 14 septembrie cu prilejul şedinţei plenare a Parlamentului European la Strasbourg.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News


Sursa: Capital.ro