„Remat”-ul lui Constantin Comănescu vrea credite de 9,7 milioane de dolari de la Banca Transilvania

– În plină criză financiară, societatea „Remat” SA Iaşi, controlată de omul de afaceri Constantin Comănescu, vrea să contracteze două facilităţi de credit de la Banca Transilvania SA, în valoare totală de 9,7 milioane de dolari

– Aceste facilităţi de credit sunt garantate cu terenuri şi construcţii aparţinând firmei „Remat” SA, dar şi altor societăţi controlate de Comănescu

– O altă societate din grupul de firme conduse de Comănescu, „Mecano Fuc” SA, va contracta două linii de credit în valoare totală de 3 milioane RON, o parte din aceşti bani putând fi utilizaţi şi pentru plata datoriilor la bugetul consolidat al statului

 

Acţionarii societăţii „Remat” SA Iaşi, firmă controlată de omul de afaceri Constantin Comănescu, au decis să contracteze două facilităţi de credit de la Banca Transilvania SA, sucursala Iaşi, în valoare totală de 9,7 milioane de dolari.

Astfel, una dintre aceste facilităţi de credit este reprezentată de o restructurare bilanţieră în valoare de 6.200.000 USD, contractată pe o perioadă de cinci ani, având ca scop refinanţarea creditelor contractate de societate la Raiffeisen Bank SA şi/sau UniCredit Ţiriac SA cu restructurare bilanţieră.

Cea de-a doua facilitate constă în contractarea unui plafon global de exploatare multivalută utilizabil sub forma liniei de credit, în valoare de 3.500.000 USD, pentru o perioadă de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire, având ca scop refinanţarea facilităţilor de credit contractate de societate la Raiffeisen Bank SA şi/sau UniCredit Ţiriac SA şi capital de lucru cu efectuarea de trageri în USD şi lei.

Aceste facilităţi de credit sunt garantate cu terenuri şi construcţii ale societăţilor „Remat” SA, „Com Beton” SA, „Com Agrotex” SRL, „Auto Remat” SRL, „Nefero Com” SRL, precum şi cu garanţie reală mobiliară asupra încasărilor prezente şi viitoare şi soldul contului curent deschis la Sucursala Iaşi a Băncii Transilvania.

De asemenea, „Remat” SA Iaşi va garanta cu contracte de fidejusiune facilităţile de credit ce urmează a le obţine firma „Mecano Fuc” SA la Banca Transilvania, în valoare totală de 3 milioane RON, având ca destinaţie finanţarea activităţii curente (inclusiv plata datoriilor la bugetul consolidat al statului).

 

În 2009, afacerile „Remat” SA s-au redus la jumătate faţă de anul anterior

Societatea „Remat” SA Iaşi, având ca obiect de activitate recuperarea materialelor reciclabile sortate, a încheiat anul 2009 cu o cifră de afaceri de 107.512.560 RON, în scădere dramatică faţă de anul 2008, când a raportat afaceri de 208.002.602 RON. De asemenea, “Remat” Iaşi a obţinut în 2009 un profit de 4.042.313 RON, în condiţiile în care profitul anului 2008 se ridica la 6.253.551. În acelaşi timp, datoriile totale ale societăţii au crescut de la 62.460.119 RON în 2008 la 68.132.232 RON la finalul anului trecut.

Constantin Comănescu deţine în nume personal doar 3,001% din acţiunile “Remat” SA Iaşi, dar exercită controlul asupra societăţii prin intermediul firmei “Pieta Act” SRL, care are 92,4973% din acţiunile “Remat”. Diferenţa de acţiuni se află în posesia unor persoane fizice: Costică Pripasu (0,0535%), Cătălin Zelinschi (2,1436%), Neculai Comănescu (1,2593%) şi Maria Busuioc (1,045%). “Pieta Act” SRL îi are drept asociaţi pe fraţii Constantin şi Neculai Comănescu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata