Renault a înregistrat pierderi de 3,068 miliarde euro în 2009

Grupul auto francez Renault SA a anunţat joi că în 2009 a înregistrat pierderi nete de 3,069 miliarde de euro, şi a avertizat că şi 2010 va fi un an dificil, transmite Reuters. Pierderile anunţate de al doilea mare constructor auto francez în 2009 sunt mai mari decât prognozele analiştilor, 2,59 miliarde de euro.

Renault a înregistrat în 2008 un profit net de 599 milioane de euro. Cifra de afaceri a scăzut cu 10,8 procente, până la 33,172 miliarde de euro, faţă de 33,230 miliarde de euro cât estimau analiştii intervievaţi de Thomson Reuters. Într-un comunicat de presă, Renault a subliniat că în 2009 şi-a atins ambele ţinte pe care şi le-a propus:
a realizat un cash flow pozitiv (2,088 miliarde de euro) care i-a permis să-şi reducă datoria netă a diviziei auto până la 5,9 miliarde de euro şi, simultan, şi-a crescut cota de piaţă, chiar dacă este vorba de o creştere modestă de 0,1 procente.

‘Pentru 2010, Renault se aşteaptă la un mediu care va rămâne dificil, cu o piaţă europeană care ar putea scădea cu 10 procente comparativ cu 2009. Vom continua să lucrăm pentru a construi grupul Renault de după criză prin continuarea ofensivei comerciale în Europa, extinderea gamei Entry, întărirea poziţiei noastre pe pieţele emergente şi extinderea sinergiilor cu Nissan’, a declarat preşedintele Renault, Carlos Ghosn.

Constructorul auto şi-a fixat drept obiectiv în acest an să înregistreze din nou un cash flow pozitiv şi să continue să-şi reducă datoria. În acest scop, Renault se va baza pe patru măsuri:
extinderea şi întinerirea gamei (6 noi produse urmând a fi lansate în 2010), aprofundarea sinergiilor alianţei cu constructorul auto japonez Nissan, continuarea politicii de reducere a costurilor. Renault estimează că efectivele sale totale ar urma să fie diminuate cu 4.000 de persoane în acest an, în principal în Europa şi prin neînlocuirea persoanelor care vor pleca pe cale naturală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata