Renault a rechemat 387.000 automobile pentru o problemă la servodirecţie

Producătorul auto francez Renault a anunţat marţi (12 ianuarie 2010), că începând din octombrie 2009 a rechemat preventiv peste 387.000 de modele din întreaga lume pentru intervenţii efectuate la servodirecţie, se arată într-un articol apărut în cotidianul luxemburghez ‘Tageblatt’.

Este vorba despre modelul Scenic, fabricat în perioada ianuarie 2006 – martie 2007, şi modelul Kangoo, realizat în perioada 2008 – 15 ianuarie 2009, a explicat un purtător de cuvânt al companiei franceze. Un număr de 144.000 din numărul de automobile rechemate de Renault se află în Franţa, iar 18.000 în Belgia. Guvernul francez a avertizat, marţi, Renault în legătură cu o nouă relocalizare a producţiei sale în Turcia, reamintind angajamentul producătorilor ajutaţi de stat de a-şi menţine activitatea în Franţa.

”Renault trebuie să ştie ceea ce este pentru noi linia roşie absolută …, ea e simplă: nici o închidere de uzină, nici o disponibilizare de personal în Franţa”, a declarat secretarul de stat pe probleme de muncă, Laurent Wauquiez, la radio RTL. ”Renault nu este o întreprindere ca oricare alta, deoarece statul este acţionar cu 15 la sută şi nu este drept să fie spectator şi pentru că este o întreprindere pe care a ajutat-o mult în timpul crizei”, a adăugat Wauquiez.

Intenţia Renault de a relocaliza în întregime în Turcia producţia modelului său Clio a fost dezvăluită de presă. Guvernul francez a încheiat în ianuarie ”un pact privind automobilul”, care reprezintă 10 la sută din locurile de muncă în ţară. El a acordat împrumuturi de şase miliarde de euro cu dobândă redusă companiilor Renault şi PSA Peugeot Citroen în schimbul angajamentului de a menţine producţia în Franţa.

”Când susţinem cu şase miliarde de euro PSA şi Renault pentru a le permite să facă faţă crizei, statul este cel care trebuie să spună ce are de spus”, a declarat, la rândul său, ministrul francez al industriei, Christian Estrosi, la canalul de televiziune France 2, precizând că l-a convocat pentru miercuri pe directorul general al Renault, Patrick Pelata.

Generaţia actuală a modelului Clio este produsă o parte în localitatea Flins, în apropiere de Paris, şi alta în Bursa, din Turcia. Vânzările de autoturisme noi ale grupului Renault (proprietarul Dacia) pe piaţa din Franţa au crescut cu 14,9 la sută în 2009, comparativ cu 2008, iar cele ale PSA Peugeot Citroen cu 13,3 la sută.

Grupul Renault a afirmat că se aşteaptă la rezultate solide şi în 2010. „Primul semestru va continua să fie foarte puternic. Avem un portofoliu de comenzi foarte important, de aproape 120.000 de unităţi, care acoperă aproximativ trei luni de livrări”, a declarat, recent, directorul de vânzări al companiei franceze, Bernard Cambier. Dacia, societate cu o vechime de 42 de ani, a fost preluată de Renault în anul 1999.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata