Renault-Nissan se aliază cu Daimler

Constructorul auto francez Renault, partenerul său japonez Nissan, şi grupul auto german Daimler, producătorul automobilelor marca Mercedes, şi-au oficializat miercuri (7 aprilie 2010) proiectul de alianţă, care prevede schimb de participaţii, precum şi dezvoltarea în comun de motoare, transmite AFP.

În virtutea acestei alianţe, Daimler va prelua o participaţie de 3,1 procente la Nissan şi o participaţie de 3,1 procente la Renault. În schimb, Renault şi Nissan vor prelua fiecare o participaţie de 1,55 procente din capitalul Daimler. Alianţa are în vedere în special dezvoltarea în comun şi schimbul de motoare diesel şi pe benzină, precum şi cooperarea în sectorul automobilelor electrice.

Cele trei grupuri au oferit detaliile parteneriatului lor înaintea deschiderii bursei şi în avanpremiera unei conferinţe de presă programată pentru ora 9.45 (7.45 GMT) la Bruxelles, în prezenţa preşedintelui director general de la Renault-Nissan, Carlos Ghosn, şi a directorului general de la Daimler, Dieter Zetsche. Chiar dacă Daimler, Renault şi Nissan vor rămâne companii separate, alianţa are capacitatea de a concura cu cei mai mari constructori auto din lume.

Împreună, cei trei constructori au vândut anul trecut 6,7 milioane de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare, depăşind Volkswagen (numărul doi mondial), care a vândut 6,3 milioane autovehicule. Liderul mondial în industria auto, grupul japonez Toyota, a vândut anul trecut aproape 7 milioane de autovehicule, iar dacă se adaugă şi producţia companiilor afiliate Hino Motors Ltd. şi Daihatsu Motor Co. cifra totală se ridică la 7,8 milioane autovehicule.

Daimler va profita de pe urma expertizei Renault pe segmentul automobilelor mici, în timp ce Renault şi Nissan vor putea utiliza expertiza Daimler în domeniul motoarelor. Alianţa dintre Renault-Nissan şi Daimler va fi gestionată de un comitet strategic care va fi prezidat de Carlos Ghosn şi Dieter Zetsche.
Statul francez deţine 15 procente din acţiunile Renault şi, marţi, ministrul francez al Industriei, Christian Estrosi, a declarat că şi după acordul cu Daimler statul francez va rămâne principalul acţionar la Renault. Dacia, societate cu o vechime de 42 de ani, a fost preluată de Renault în anul 1999.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata