Reparații și cârpeli pentru sistemele de încălzire centralizate până trece iarna

– Sistemele de încălzire centralizate din România s-au degradat continuu, iar pe temen scurt, trebuie să facem reparații și cârpeli astfel încât să trecem de iarnă, a declarat, marți, Claudiu Crețu, administrator special ELCEN.

“Am impresia că noi continuăm să inventăm apa caldă în fiecare zi. Vedem modele de bune practici și să găsim soluții. Sistemele de încălzire, la noi, s-au degradat continuu din caluza lipsei de investiții și finanțare. Dacă vom căuta să complicăm orice analiză, ne pierdem printre copaci și nu mai vedem pădurea. Directivele europene arată cu sistemul centralizat este cel mai eficient și încurajează cogenerarea de înaltă eficiență. Dacă tot ardem gazul pentru energie electrică, să îl ardem și pentru energia termică”, a spus oficialul ELCEN.

Crețu a avertizat că degradarea sistemelor de încălzire centralizate din România este consecința unui sistem legislativ complicat și incoerent, dar și o repercusiune a lipsei de asumare regăsită la primari. El a dat drept exemplu, în acest sens, orașul Oradea, unde există o asumare a autorităților locale, dar și investiții cu finanțare asigurată.

Administratorul ELCEN oferă a indicat, totdată, soluții în ceea ce privește sistemele de încălzire centralizate: “Pe termen scurt, vom avea reparații și cârpeli astfel înât să trecem de iarnă. Pe termen mediu, trebuie să avem investiții pentru tot lanțul. ELCEN operează cu patru centrale, doar una e modernizată. Două dintre centrale sunt din 1964, nici măcar de pe vremea lui Ceaușescu. În 2020, aceste centrale sunt ineficiente, au un consum mare de combustibil, implicit emisii mari de carbon. Avem nevoie de centrale noi care să asigure energia electrică și termică. Vorbim, de asemenea, de sistemul de transport și distribuție – țevile – pentru care există fonduri euroepene nerambursabile disponibile de miliarde de euro. E nevoie de digitalizare pentru anii 2019-2020. Vorbim de sisteme integrate, care să arate unde e avaria, care e modalitatea optimă de a secționa zone respectivă. Un sistem informatic integrat, care să arate soluția de diminuare e pierderilor și de prioritizare e investițiilor”, a spus el.

Claudiu Crețu a mai spus că ELCEN se află în normele europene privind emisiile de carbon și că, anual, compania plătește certificate de carbon de 50 milioane de euro.

“Centralele individuale poluează la nivelul balconului, la nivelul parcurilor de joacă și nu plătesc vreun leu. Atunci când vorbim de competitivitatea sistemelor, aceasta este benefică atunci când există pe criterii egale. Sistemele de încălzire centralizate nu cer favoruri, dar au nevoie de egalitate”, a afirmat administratorul special al ELCEN.

Potrivit acestuia, ELCEN se confruntă și cu o problemă de vârstă a resursei umane în rândul angajaților. “În acest moment, suntem aproape de ultimul minut, nu se mai poate din perspectiva avariilor, dar mai ales din perspectiva resursei mane. Aceste sisteme sunt ținute din ce în ce mai greu de oameni, pentru că odată cu sistemele, au îmbătrânit și ei. Încă avem pensionari de care nu ne putem dispensa, media de vârstă la ELCEN șli RADET fiind de 50 de ani”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata