Reprezentanţii statului la AGA Romgaz şi Nuclearelectrica vor vota împotriva acordării de bonusuri pentru conducerile companiilor

Reprezentanții statului la Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) companiilor Romgaz și Nuclearelectrica vor vota împotriva acordării unor bonusuri suplimentare pentru conducerile celor două companii, în funcție de performanțele bursiere, precizează un comunicat al Departamentului pentru Energie, remis, miercuri.

AGA Romgaz va avea loc pe 30 iulie, iar AGA Nuclearelectrica pe 31 iulie, iar pe ordinea de zi figurează propuneri care vizează acordarea unor astfel de bonusuri.

‘În ceea ce priveste propunerile existente pe ordinea de zi a adunărilor generale ordinare ale acționarilor Romgaz (din data de 30 iulie 2014) și Nuclearelectrica (din data de 31 iulie 2014) referitoare la acordarea unor bonusuri suplimentare, în funcție de evoluția performanțelor bursiere ale celor două societăți, mandatul pe care îl voi da în calitate de ministru delegat pentru Energie va viza un vot de respingere. Consider că este mult prea devreme să putem vorbi despre acordarea unor noi bonusuri pentru două societăți de stat ale căror conduceri au fost selectate în urmă cu aproximativ un an’, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Conducerile ambelor societăți au, în prezent, un nivel al veniturilor si stimulentelor pentru performanță suficient pentru momentul actual și, în plus, orice schimbare trebuie să fie rezultatul unui studiu care să analizeze comparativ remunerațiile managementului societăților în cauză cu cele ale altor companii energetice similare din regiune și din Uniunea Europeană, a precizat Nicolescu.

În ceea ce privește intenția conducerii Hidroelectrica de a majora de peste 100 de ori indemnizațiile pentru membrii Adunării Generale a Acționarilor (din data de 30 iulie 2014), reprezentanții Departamentului pentru Energie vor vota, de asemenea, împotrivă, a menționat ministrul delegat pentru Energie.

‘Mi se pare imoral ca la o societate în insolvență, care face concedieri pentru eficientizare, să vorbim despre creșterea indemnizațiilor membrilor AGA. Nu voi fi de acord niciodată cu o astfel de măsură pentru o societate aflată în insolvență, așa cum este Hidroelectrica’, a afirmat Răzvan Nicolescu.

Acționarii societății naționale Romgaz vor discuta pe 30 iulie, la Adunarea Generală, bugetul de venituri și cheltuieli al companiei pentru anul 2014, care prevede un profit net de 1,16 miliarde lei, pe fondul unor venituri totale de 5,089 miliarde lei și unor cheltuieli de 3,578 miliarde lei, potrivit convocatorului AGA. Bugetul, aprobat de Guvern pe 9 iulie 2014, prevede majorarea profitului cu 19,5% față de profitul preliminat pentru 2013, creșterea numărului de angajați de la 6.472, la sfârșitul anului 2013, la 6.538 la finele anului 2014, precum și majorarea cheltuielilor salariale cu 15,268 milioane lei, ca urmare a extinderii activității de producție.

Societatea Națională Nuclearelectrica a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net de 102 milioane de lei, cu 30% mai mic față de cel din perioada similară din 2013, potrivit datelor companiei.

‘În acest context, Nuclearelectrica a aplicat o strategie de vânzări adaptată la piață, în scopul minimizării efectelor contextului de piață’, afirmau, la jumătatea lunii mai a.c., reprezentanții societății. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata