„Vânătorii de aur” de la Roşia Montană au rămas fără certificat de urbanism

Tribunalul Cluj a anulat, printr-o sentinta definitiva, certificatul de urbanism eliberat de catre Consiliul Judetean Alba, in 2007, pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), si care a expirat la sfârsitul lunii iulie 2008, informeaza un comunicat al companiei româno-canadiene.

Potrivit sursei citate, “RMGC va solicita un nou certificat de urbanism de la Consiliul Judetean Alba la momentul potrivit”. “Certificatul de urbanism este un act de informare prin care autoritatile aduc la cunostinta solicitantilor cerintele de urbanism si avizele necesare pentru obtinerea autorizatiei de constructie. Acest document nu confera dreptul de a executa lucrari de constructie, pentru aceasta activitate fiind necesara existenta unei autorizatii de constructie”, se precizeaza in comuniarea RMGC.

Actiunea in instanta a fost promovata de catre Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM), iar certificatul de urbanism este suspendat de drept pâna la solutionarea irevocabila a litigiului.
De-a lungul timpului, mai multe organizatii ecologiste s-au opus cu vehementa proiectului din România al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), invocând faptul ca exploatarea aurului si tratarea acestuia prin utilizarea cianurii poate distruge ireversibil mediul si fauna din zona.

Academia Româna s-a declarat contra proiectului, iar UNESCO a reclamat faptul ca ruinele cetatii romane Alburnus Maior ar urma sa fie distruse. Oficialii RMGC au respins categoric aceste afirmatii, declarând, in nenumarate rânduri, ca impactul asupra sitului arheologic va fi inexistent.

RMGC a anuntat ca, in cazul primirii avizului de mediu pentru demrarea proiectului minier aurifer, va utiliza o suprafata de exploatare de 12,5 kilometri patrati, in urma procesarii zacamintelor fiind estimata o productie de 300 tone de aur si circa 1.400 tone de argint, in 16 ani. Estimarile companiei vorbesc despre faptul ca proiectul minier va produce 1.200 de locuri de munca in faza de constructie a minei si alte 600 permanente dupa ce proiectul va deveni operational.

Compania RMGC a fost infiintata in anul 1997, in judetul Alba, in care actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva – cu 19,3%, Gabriel Resources – cu 80%, si alti actionari minoritari – cu 0,7%. Gabriel Resources este o companie miniera cu sediul in Canada si listata la Bursa din Toronto.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata