România are o incidenţă a insolvenţelor de 4 ori mai mare decât media Europei Centrale şi de Est

0

România are o incidență a insolvențelor de 4 ori mai mare decât media Europei Centrale și de Est, respectiv 45 la 1.000 de firme active, se arată într-un studiu al Coface, prezentat miercuri într-o conferință de presă.

Astfel, România ocupă prima poziție în clasament, fiind urmată de Serbia cu 41 de insolvențe la mia de firme active și Ungaria cu 29 de insolvențe. Polonia se află în partea opusă a topului, cu 0,5 insolvențe în timp ce media ECE este de 10 insolvențe la o mie de firme active.

‘Una dintre principalele cauze care au accelerat riscul intrării în insolvență (în România n.r.) a fost dezechilibrarea graduală a structurii bilanțului. Companiile respective au atras resurse financiare suplimentare (gradul de îndatorare crescând de la 76% în anul 2008 la 127% în anul 2013), orientate cu precădere către investiții pe termen lung. Acestea din urmă nu au generat venituri suplimentare sau o creștere a productivității prin îmbunățirea marginii operaționale. Din contră, veniturile medii au scăzut cu aproape 6,5% în anul 2013, dinamică ce nu a fost cuplată cu o ajustare corespunzătoare a cheltuielilor, nivelul consolidat al pierderilor crescând la 7%’, informează Coface.

Companiile care au intrat în insolvență în primele nouă luni ale anului 2015 au înregistrat o dublare a duratei medii de colectare a creanțelor în perioada 2008 — 2013, aceasta crescând gradual de la 89 de zile în anul 2008 până la 182 de zile în anul 2013.

Potrivit studiului, ciclul de conversie al banilor (calculat prin nivelul cumulat al rotației stocurilor și creanțelor minus durata medie de plată a furnizorilor) a scăzut către zero în anul 2013, ceea ce înseamnă că principala sursă de finanțare a investițiilor pe termen lung a fost reprezentată de creșterea datoriilor pe termen scurt, a căror pondere în total capitaluri împrumutate a crescut de la 42% în 2008 la 67% în 2013.

Coface mai arată că, în România, numărul insolvențelor deschise în primele nouă luni ale anului curent în rândul companiilor cu cifra de afaceri peste 1 milion euro este de 451 de firme, nivel ușor crescut, comparativ cu 437, cel înregistrat în anul anterior.

‘Aceste companii au reprezentat creditorul comercial final al propagării creditului comercial între partenerii de afaceri. În baza datelor publicate de Biroul Procedurilor de Insolvență și prelucrate de Coface, anul 2015 indică o reluare a acestui fenomen, după ce anul 2014 anunțase o relativă temperare. Astfel, deși anul curent a debutat cu o contracție istorică a insolvențelor înregistrate în primele nouă luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, respectiv—53%, companiile insolvente sunt de calibru mai mare și prezintă o situație financiară consolidată mai bună’, explică documentul citat.

De asemenea, acesta precizează că mediul privat înregistrează o regenerare foarte lentă, în condițiile în care scăderea semnificativă a insolvențelor a fost compensată de avansul înregistrat pentru alte forme de întrerupere, cea mai mare creștere fiind înregistrată în rândul companiilor radiate, respectiv 38%. Astfel, 90.159 de companii și-au întrerupt activitatea în primele opt luni ale anului curent, nivel relativ asemănător comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. În acest context, valoarea instrumentelor refuzate la plată în primele nouă luni ale anului curent înregistrează cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, cu un total de aproape 7,5 miliarde lei.

Numărul societăților comerciale intrate în insolvență a fost de 7.575, în primele nouă luni din acest an, în scădere cu 54,62% față de aceeași perioadă a anului precedent, arată datele publicate, recent, de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Cele mai multe insolvențe au fost în București — 1.356 (în scădere cu 49,87% față de nivelul înregistrat în septembrie 2014), județul Bihor — 399 (-64.91%) și Timiș — 391 (-39,19%). Singurul județ în care a existat o creștere a numărului de astfel de cazuri este Maramureș, respectiv 345 insolvențe, în urcare cu 6,81% față de aceeași perioadă din 2014.

Din punct de vedere al sectoarelor de activitate, comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor a avut cel mai ridicat număr al insolvențelor — 2.470, dar în scădere cu 45,7%. Sectorul construcțiilor ocupă cea de-a doua poziție cu 1.025 insolvențe (-46,81%), iar cel al industriei prelucrătoare — 815 (-38,68%). În producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a crescut numărul acestor cazuri cu 58,54%, la 65.

În primele nouă luni din acest an au fost înmatriculați 90.387 comercianți, în creștere cu 14,41% față de aceeași perioadă a anului 2014, în comerțul cu ridicata fiind cei mai mulți — 23.766. Doar în luna septembrie au fost înmatriculate 9.767 persoane fizice și juridice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata