România are ocazia să fie primul producător de gaze din UE

 România are oportunitatea de a deveni primul producător de gaze din UE, o ocazie masivă dacă ne gândim că există un declin în producția de gaze europeană, a declarat, luni, Frank Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, la o conferință de profil.

Potrivit acestuia, acest fapt este unul extrem de important în sectorul de gaze naturale, având în vedere că OUG 114/2018 a dus la creșterea importurilor de gaze, la aprecierea prețurilor acestora și la o creștere a securității pentru producția de gaz.

“Din decembrie, vedem că industria trece printr-o perioadă grea și nu reușește să de adapteze. Acest lucru are consecințe asupra consumatorului, însă prețul s-a majorat și pentru industrie, pentru consumatorii economici. Totodată, acest fapt va avea o repercusiune asupra inflației și asupra puterii de cumpărare pentru consumatorii domestici”, a avertizat oficialul OMV Petrom.

Frank Neel, care este și președintele Federației Patronale de Petrol și Gaze (FPPG), a apreciat că România are nevoie de un regim legislativ stabil. El a anunțat că, în sepembrie, a existat o sporire a dialogului dintre Guvern, industria gazelor și ANRE.

“Am văzut și un proiect nou de la Ministerul Energiei și credem că mergem spre direcția bună, lucrurile se miscă. Am văzut și dezbateri cu privirea la Legea Energiei, dar și implicări în ceea ce privește liberalizarea pieței gazelor naturale, care este și prima condiție pentru exploatarea resurselor din Marea Negră. Celelalte condiții de care avem nevoie pentru Marea Neagră sunt reglementarea fiscală, evitarea situației de infringement, revenirea la ceea ce a cerut Uniunea Europeană guvernării”, a explicat Neel.

Președintele FFPG a mai spus că România are ocazia să crească producția de gaze într-o perioadă când în restul Europei rerusele din acest sector s-au epuizat.

“România poate deveni un actor regional în baza acestei reurse naturale a gazului, iar efectul va fi atât pentru bugetul statului, cât și pentru consumator”.

Frank Neel a mai spus că următorul prim-ministru va trebui să colaboreze cu industria și cu ANRE în vederea hotărârii deciziilor pentru sectorul gazelor naturale. “E important pentru România să depindă mai puțin de alții”, a conchis el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata