România domină topul celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud Est

Pentru prima dată de la publicarea topului celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud Est (SEE) efectuat de agenția de presă bulgară SeeNews, câștigătorul nu este grupul OMV Petrom ci producătorul auto Dacia, o divizie a Renault, informează un comunicat de presă.

În 2014, veniturile totale ale Dacia au urcat cu 2,2%, la 4,25 miliarde de euro, în timp ce OMV a raportat un declin de 3%, la 4,14 miliarde de euro, estimează SeeNews.

România rămâne lider în topul celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud Est, 53 de companii românești fiind incluse pe lista din 2014. Pe locurile următoare se află Slovenia (cu 13 companii), Croația și Bulgaria (fiecare cu 11 firme).

România este prezentă prin 21 de bănci și 20 de companii de asigurări. Allianz Țiriac, Omniasig și Astra sunt pe locurile șase, șapte și opt iar Banca Comercială Română, divizie a grupului austriac Erste Group, este a doua cea mai mare bancă din Europa de Sud Est.

În topul celor mai bune companii din Europa de Sud Est sunt prezente Automobile Dacia SA (locul I), OMV Petrom SA (locul 2), OMV Petrom Marketing SRL (locul 6), Rompetrol Rafinare SRL (locul 7), Rompetrol Downstream (locul 10), Kaufland România (locul 11), British American Tobacco (locul 14) și Petrotel Lukoil (locul 18).

Cu venituri cumulate de 40,6 miliarde de euro, companiile din sectorul petrolului și gazelor naturale continuă să domine acest clasament, 27 de firme din acest sector fiind incluse în top. Pe locul doi se află companiile din sectorul electricității, cu 18 reprezentanți.

Veniturile combinate realizate de cele mai mari 100 de companii non-financiare din Europa de Sud Est a fost în 2014 de 100,6 miliarde de euro, în scădere față de 104 miliarde de euro în 2013. Profitul lor net combinat a scăzut la 2,3 miliarde de euro, de la 2,6 miliarde de euro. De asemenea, pragul pentru intrarea în topul celor mai mari 100 de companii din regiune a scăzut la 420 milioane de euro, de la 458 milioane de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata