Romtelecom şi Cosmote dezvoltă şi alte afaceri

În vremuri de criză, companiile de telefonie încearcă să facă bani din activităţi conexe celei de bază, pentru a reuşi să se menţină competitive. Romtelecom face afaceri imobiliare, iar Cosmote a adăugat la obiectul său de activitate şi pe cel de leasing de maşini.

Nimic nu se pierde, totul se transformă. Acesta pare a fi motto-ul a două firme telecom -Romtelecom şi Cosmote – care au decis ca, pe lângă activitatea de telefonie, să închirieze din sediile companiilor sau din flota de maşini în căutarea unui venit suplimentar, scrie Adevărul.

Ionuţ Pascu, senior project manager în cadrul Roland Berger, spune că, pentru o companie de talia Romtelecom (are cea mai mare infrastructură fixă de telecomunicaţii) şi care dispune de active enorme (a deţinut monopolul pe piaţa telecom), este profitabil să valorifice imobile moştenite.

Nu vorbim despre transformarea activităţii principale a Romtelecom, ci de valorificarea proprietăţilor de care dispune”, arată el. Şi asta în condiţiile în care „anii de aur” ai operatorilor au cam trecut. Romtelecom a înregistrat în primele şase ale acestui an o pierdere operaţională de 38 de milioane de euro, faţă de un profit operaţional de 12 milioane de euro, în perioada similară a anului trecut.

Nici Cosmote nu e pe plus. În primul trimestru, profitul operaţional (cel înregistrat înainte de taxe şi impozite) a scăzut cu 56% faţă de acelaşi trimestru din 2009, până la 6,6 milioane euro, potrivit datelor grupului elen OTE, acţionarul Cosmote.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata