RyanAir afișează pierderi anuale, însă speră să își revină anul acesta

Ryanair a raportat luni o pierdere record anual și a declarat că, cel mai bine, se va sparge chiar și în anul următor, deoarece navighează în incertitudinea imensă în legătură cu ridicarea restricțiilor COVID-19 și cât de mult vor plăti pasagerii dornici de călătorii pentru zborurile de vară.

Cea mai mare companie aeriană de reduceri din Europa a declarat că pandemia a făcut din cele 12 luni până la sfârșitul lunii martie cele mai provocatoare din istoria sa, obligându-l să reducă capacitatea cu 80% și să elimine 1.000 de locuri de muncă.

Și, deși a înregistrat o „revenire dramatică în rezervări” în ultimele săptămâni, aceasta are vizibilitate aproape zero pentru restul anului, a spus directorul executiv al grupului, Michael O’Leary.

„Rezultatul probabil … este că ne uităm la ceva între o pierdere foarte mică și rentabilitate pentru următoarele 12 luni, dar există o mulțime de piese în mișcare și există o mulțime de incertitudini”, a spus O’Leary într-o prezentare video.
„Cea mai mare parte a incertitudinii se învârte în jurul momentului recuperării și a tarifelor pe care oamenii le vor plăti în perioada de călătorie cheie iunie, iulie, august, septembrie”, a spus el.

Compania aeriană a raportat o pierdere record anuală după impozite de 815 milioane de euro (989 milioane de dolari) în exercițiul financiar până la 31 martie, ușor mai bună decât pierderea prognozată de 834 de milioane de euro într-un sondaj al companiei analistilor.

„Este mai bine decât am prezis, dar totuși o pierdere destul de traumatică pentru o companie aeriană, care a fost în mod constant profitabilă pentru istoria noastră de 35 de ani”, a spus O’Leary.

Ryanair a zburat cu 27,5 milioane de pasageri până la sfârșitul lunii martie, de la 149 de milioane în anul precedent. O’Leary a declarat că actuala sa estimare este că, compania aeriană va zbura între 80 și 100 de milioane în anul până la 31 martie 2022.
Compania aeriană va zbura doar 5-6 milioane de pasageri în trimestrul său din aprilie-iunie, de obicei una dintre cele mai aglomerate perioade.

Relaxarea restricțiilor de călătorie în Regatul Unit a făcut ca rezervările să se tripleze în cinci săptămâni, de la 500.000 la 1.5 milioane pe săptămână, a spus el.

O’Leary și-a exprimat, de asemenea, încrederea că, compania aeriană va ieși din pandemie cu o bază de costuri semnificativ redusă din cauza reducerii salariilor, a unor noi aeronave mai eficiente și a costurilor mai mici ale aeroportului.

Compania aeriană a asigurat în ultimele luni extinderi la tranzacții de creștere la prețuri reduse cu bazele cheie Londra Stansted, Milan Bergamo și Bruxelles Charleroi, a spus el.
Ryanair a raportat, de asemenea, întârzieri suplimentare în livrarea primelor sale avioane 737 MAX, despre care a spus că s-ar putea să nu ajungă decât după perioada maximă de vară, dar nu au existat indicii că întârzierea ar avea vreun impact asupra capacității.

O’Leary a spus că a fost „destul de supărat” de Boeing din cauza întârzierilor, legat de o problemă recentă de împământare electrică, dar că este încă în discuții despre o posibilă nouă comandă pentru MAX 10, cu 230 de locuri.

Acțiunile Ryanair au crescut cu 0,8%, la 17,05 euro.

737 MAXacțiuni RyanAirRyanair
Comentarii (0)
Adaugă comentariu