Salvati Copiii doteaza Sectia de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti cu un ventilator de ultima generatie

Organizatia Salvati Copiii doteaza Sectia de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti cu un ventilator neonatal de ultima generatie, in valoare de 35.000 de Euro, din fonduri colectate la Semimaratonul Bucuresti.

Este cea de-a doua dotare pe care organizatia o face Sectiei de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, unde anul trecut au ajuns doua incubatoare in valoare de 33.200 de Euro.

In anul 2019, Salvati Copiii Romania doneaza maternitatilor din Regiunea Bucuresti – Ilfov aparatura medicala in valoare totala de 236.443 de Euro.

In ultimii opt ani, Salvati Copiii Romania a investit aproximativ cinci milioane de Euro in dotarea a 96 de maternitati si sectii de nou-nascuti din toate judetele tarii, cu peste 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supravietuirea a peste 72.000 de copii.

La Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti s-au nascut, in 2018, 2.782 de copii, dintre care 436 au fost nasteri premature. In primele luni din 2019, aici au venit pe lume 1.140 de copii, 168 fiind nasteri inainte de termen.

Pentru ca interventia in cazuri severe presupune aparatura medicala adecvata, Sectia de Neonatologie a spitalului a primit, prin transfer de la alte spitale, alti 22 de nou-nascuti in 2018.

„Ingrijirea prematurilor foarte mici necesita multe resurse, utilizand tehnologie medicala avansata si medicamente costisitoare, dar viata micilor pacienti este nepretuita.
De aceea, suplimentarea bugetului alocat sanatatii prin activitatile civice si caritabile desfasurate de organizatiile neguvernamentale sunt de mare folos si trebuie apreciata si incurajata. Datorita colaborarii cu Salvati Copiii, maternitatea SUUB detine acum cel mai nou si mai performant tip de ventilator neonatal, care va face diferenta in ingrijirea nou-nascutilor”, a declarat doctorul Adriana Dan, seful Sectiei de Neonatologie. Aceasta a explicat importanta responsabilitatii sociale si a implicarii in programul de dotare a maternitatilor.

Pentru modernizarea Sectiei de Neonatologie si oferirea de ingrijire de calitate pentru un numar mai mare de prematuri, medicii de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti ar mai avea nevoie de 3 ventilatoare, 4 incubatoare, 5 monitoare de functii vitale, 20 de infuzomate, un aparat EKG, un dispozitiv de racire corporala si un aparat EEG, in valoare totala de 238.000 de Euro – echipamente indispensabile pentru o maternitate de grad III.

Romania se confrunta cu o incapacitate grava de a raspunde nevoilor de ingrijire neonatala: desi necesarul ar fi de 600 de locuri in terapia intensiva neonatala (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, asadar sunt acoperite doar 50% din necesitati.

13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% dintre maternitatile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii.

Ultimul proiect national de dotare a maternitatilor si sectiilor de terapie intensiva neonatala dateaza de mai bine de zece ani, din 2007, vreme in care unele aparate sunt deja defecte si nu mai pot fi folosite.

Incepand cu 2019, 2% a crescut la 3,5% pentru asociatiile care furnizeaza servicii sociale acreditate, asa cum este Organizatia Salvati Copiii.

sursa wall-street.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata