Scandal de 613 milioane euro la OBB

Fostul şef al OBB (compania austriacă de transport pe calea ferată), cercetat pentru speculaţii financiare, care au adus companiei un prejudiciu estimat la 613 milioane de euro, a reuşit cu un avocat de succes, care a primit 11,3 milioane euro, să reducă prejudiciul la 295 milioane euro, scrie ‘Heute’.

 

Scandalul a ‘îmbogăţit’ bilanţul contabil al OBB cu un nou capitol privind taxele şi ajutoarele financiare, care trebuie recuperate. Expertul financiar Wilhelm Hemetsberger, de la Ithuba Capital AG, spune că un rol esenţial în această pierdere, pe care o apreciază la doar 295 milioane euro, vine din speculaţiile financiare ale Deutsche Bahk cu acţiuni OBB.

Hemetsberger a avertizat că un prejudiciu de 612,9 milioane euro ar fi dus la prăbuşirea totală a OBB şi a cerut pentru serviciile sale 6,3 milioane euro. Hemetsberger ar fi trebuit să primească o taxă de bază de 620.000 de euro pentru serviciile sale.
„Da, această sumă a fost plătită”, a declarat şeful Diviziei de comunicare al OBB, Michael Wimmer. ‘A cerut această sumă, dar nu a îndeplinit condiţiile cerute de OBB’, a mai spus acesta.

Şi avocatul vienez Ewald Weninger pare să fi ‘salvat’ 300 de milioane de euro din banii contribuabililor, şi solicită de la OBB pentru serviciile sale cinci milioane de euro.
Acestuia i-a fost transferată, deja, o sumă importantă de 500.000 de euro, dar nu a făcut nici o declaraţie în legătură cu această sumă.
Cei implicaţi în scandalul de la OBB au reacţionat si au anunţat că procedurile sunt controversate şi informaţiile vehiculate de noul şef al OBB, Christian Kern, nu sunt adevărate, iar aceste sume nu au fost plătite.

Un manager de top de la OBB, care a dorit să-şi păstreze anonimatul a spus că ‘este pur şi simplu incredibil cum cum au putut fi plătite aceste sume pentru consultanţă privind speculaţiile financiare ale fostului şef al OBB, Huber’.
În cazul în care Consiliul de Administraţie al OBB tace, ‘va trebui să cerem să fie scos din Statutul OBB punctul privind fidelitatea angajaţilor şi să facem să înţeleagă toţi angajaţii că există riscul ca, din cauza politicienilor, este posibil chiar să nu-şi primească salariile’, a mai afirmat oficialul OBB.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata