Se strânge menghina justiţiei în jurul BAE Systems

Oficiul Anti-Frauda din Londra (Serious Fraud Office, SFO) urmeaza sa declanseze investigatii in cazul companiei industriei de aparare BAE Systems.

Menghina justitiei britanice se strânge in jurul acestei companii, in dosarul de coruptie din Africa si Europa de Est, arata cotidianul elvetian Le Temps in editia de vineri (2 octombrie 2009). SFO a anuntat joi ca va cere autorizatia sa declanseze un proces impotriva companiei britanice din industria apararii.

SFO suspecteaza BAE Systems de “coruptie in strainatate” in ceea ce priveste contracte incheiate cu 4 tari: Africa de Sud, Tanzania, Cehia si România. Armamentul implicat merge de la avioane de vânatoare si fregate la radare, contractele datând din anii 1990 si inceputul anilor 2000. Anuntul a fost facut dupa negocieri care n-au dus la niciun rezultat intre SFO si BAE Systems pentru gasirea unei solutii amiabile.

Presa britanica mentioneaza o amenda cam de o jumatate de miliard de lire, dar o sursa apropiata dosarului crede ca aceasta cifra este “supraapreciata”. Un acord este inca posibil, potrivit ziarului elvetian. SFO n-a transferat inca dosarul ministrului care consiliaza juridic guvernul, “attorney general”, fiind oficial in curs de “pregatire a documentelor” necesare.

În ceea ce priveste BAE Systems, principalul sau obiectiv este sa evite ca o amenda sa determine interzicerea accesului la contracte publice. Or, o condamnare pentru coruptie i-ar interzice automat contracte guvernamentale in Europa si poate in Statele Unite.

Prin urmare, SFO are tot interesul sa ajunga la un acord. În cazul unui proces, sansele de condamnare ale companiei BAE Systems ar fi slabe, potrivit lui George Brown, avocat la biroul Reed Smith. “Pentru a condamna o companie, trebuie sa dovedesti ca persoana care o controleaza este implicata in decizie.

Or, in cazul unei intreprinderi cu un Consiliu de Administratie, unde procesul este diluat, este aproape imposibil de dovedit”, adauga el. În istoria juridica britanica, o singura intreprindere a fost considerata vinovata de coruptie in strainatate si asta pentru ca a pledat vinovat.

Aceste noi suspiciuni la adresa BAE Systems apar la trei ani dupa decizia lui Tony Blair de a ingropa o prima afacere de coruptie in Arabia Saudita, dupa 2 ani de investigatii ale SFO. Liderul britanic explica atunci ca a-si face un dusman din Arabia Saudita era impotriva interesului national al tarii. În schimb, Ministerul american al justitiei continua cercetarile in acest dosar, potrivit Le Temps.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata