Siretul Paşcani SA va intra în insolvenţă

¤ Conducerea societăţii „Siretul Paşcani” SA a anunţat că intenţionează să introducă cererea pentru deschiderea procedurii insolvenţei prin reorganizarea activităţii

¤ Această măsură este motivată prin situaţia economică dificilă a companiei

¤ „Siretul” a încheiat primele şase luni ale acestui an cu pierderi de 1.779.292 RON

¤ Fabrica de perdele din Paşcani nu şi-a putut onora la termen Bilete la Ordin în valoare de 193.474,67 RON

„Siretul Paşcani” SA a remis, vineri, 20 august 2010, Bursei de Valori Bucureşti un comunicat în care se arată: „În şedinţa Consiliului de Administraţie din data de 19.08.2010, analizând situaţia economico-financiară, din care s-a observat că, pe fondul actualei crize financiare, societatea se confruntă cu o situaţie economică dificilă, tradusă în acumularea unor debite restante, provenite în special din credite şi dobânzi bancare, impozite şi taxe datorate către Direcţia Generală a Finanţelor Publice, s-a aprobat de către membrii Consiliului de Administraţie introducerea cererii pentru deschiderea procedurii insolvenţei prin reorganizarea activităţii”.

„Siretul Paşcani” SA a raportat după primele şase luni ale acestui an o cifră de afaceri de 3.934.803 RON şi pierderi din exploatare de 1.297.401 RON. Acest rezultat a fost afectat şi de pierderile de 476.391 RON din activitatea financiară, astfel încât primul semestru s-a încheiat cu pierderi brute de 1.773.792 RON, reprezentând diferenţa dintre veniturile totale de 5.163.456 RON şi cheltuielile totale de 6.937.248 RON.

La finalul perioadei, societatea consemna plăţi restante de 2.681.740 RON, din care 1.075.186 RON reprezintă furnizorii restanţi, iar diferenţa constă în obligaţii neachitate la bugetul asigurărilor sociale şi impozitele şi taxele neplătite la termen la bugetul de stat.

La finalul lunii iunie a.c., societatea păşcăneană consemna datorii ce trebuie plătite într-o perioadă de până la un an de 7.619.912 RON, iar obligaţiile de plată al căror termen este mai mare de un an se ridicau la 5.303.900 RON. Pe de altă parte, „Siretul” avea de recuperate creanţe în sumă de 4.624.179 RON.

Fabrica de perdele din Paşcani figurează cu 37 de Bilete la Ordin refuzate la plată

Dificultăţile financiare cu care se confruntă fabrica păşcăneană sunt reflectate inclusiv printr-o situaţie care altădată părea de domeniul imposibilului pentru o societate de talia „Siretul Paşcani” SA: băncile sunt nevoite să refuze la plată Biletele la Ordin emise de societate, din cauza lipsei de disponibil în cont.

Un prim astfel de incident s-a întîmplat în luna ianuarie 2009, după care, timp de mai bine de un an, situţia părea a se fi normalizat. În martie 2010, însă, a mai apărut un refuz la plata cu Bilete la Ordin, iar în lunile care au urmat incidentele de acest fel s-au înmulţit.

În acest moment, „Siretul Paşcani” SA figurează în Centrala Incidentelor de Plăţi cu 32 de Bilete la Ordin refuzate la plată din motive majore, suma totală a acestora ridicându-se la 193.474,67 RON, la care se mai adaugă şi cinci incidente minore, care totalizează 11.598,95 RON.

„Siretul” este controlată de omul de afaceri Viorel Roman

Conform Depozitarului Central, la data de 30 iunie a.c., omul de afaceri ieşean Viorel Roman deţinea peste 43% din capitalul social al „Siretul Paşcani” SA, prin două firme pe care le controlează, respectiv SC „Scala Real Estate” SA (cu o deţinere de 32,97% din titlurile emise de „Siretul” SA) şi „Euro Continental Invest” SRL (care avea controlul asupra unui pachet de 10,75% din acţiunile SRT). De asemenea, SIF Transilvania deţinea 10,78% din titluri, iar diferenţa se afla în posesia altor acţionari, persoane fizice şi juridice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata