Sistemul de operare “Chrome OS” al Google, disponibil de la sfârşitul lui 2010

Google a prezentat joi, 19 noiembrie 2009, la Mountain View in California, o prima versiune a sistemului sau de operare, Chrome OS, care nu va fi disponibil decât pentru sarbatorile de sfârsit de an 2010. Sigura de comunicarea sa, intreprinderea americana vrea sa puna in umbra Microsoft, la putin timp dupa lansarea Windows 7, la sfârsitul lunii octombrie, scrie cotidianul francez Le Monde.

Prelungire a sistemului de navigare Chrome, aparut in septembrie 2008, noul sistem este foarte minimalist si se doreste economic pentru resursele calculatorului. El ar trebui sa fie instalat in primul rind pe “metbooks”-uri. Bazându-se pe Linux, noul sistem va deveni in curând accesibil pentru terti dezvoltatori si va fi gratuit pentru utilizator, mai arata Le Monde, citând Google.

Odata cu lansarea acestui sistem, Google deschide migrarea sistemelor de operare spre ceea ce s-a numit “cloud computing”, programe care nu sunt preincarcate in calculator dar care sunt constant accesibile pe web. Grupul, care propune deja o gama intreaga de servicii accesibile online, impinge logica pâna acolo unde computerul personal devine un simplu terminal.

Cofondatorul lui Google, Sergey Brin, a eludat joi intrebarile referitoare la capacitatea lui Google de a face concurenta lui Microsoft si sistemelor sale Windows, a caror ultima versiune,Windows 7, a cunoscut o lansare reusita. “N-aveti decât sa ne considerati niste oameni de afaceri idioti, dar, pe noi ne intereseaza, in primul rând, nevoile utilizatorului si nu o strategie in raport cu alte intreprinderi”, a spus Brin.

Practic, dupa programele informatice de birotica si piata navigatorilor, Google se orienteaza catre gigantul Redmond, care detine, potrivit Net Application, 92,5% din piata sistemelor de operare si a realizat in 2008, 30% din cifra sa de afaceri in acest sector. Grupul Mountain View vizeaza piata netbook-urilor, care se afla inca in puternica expansiune si cea a tabletelor tactile, in curând.

În afara de pozitionarea sa intr-un sector strategic, grupul american isi amelioreaza mode lul de afaceri. Chiar daca Chrome OS este oferit in mod gratuit utilizatorului, pentru intreprindere el este lucrativ. Pentru Google, adevaratul sau obiectiv ramâne accesul la Internet, insotit de corolarul sau, public itatea online.
Daca experienta marelui public este concludenta, Google ar putea sa faca un pas catre piata intreprinderilor. Din 2010, societatile vor alege intre o migrare masiva spre noi sisteme si mentinerea sistemului Windows XP, ale carui actualizari sunt asigurate pâna in 2013.

Ar putea oare reusi Google acolo unde Apple sau Linux nu au reusit sa se impuna? Chrome OS trebuie mai intâi sa faca dovada calitatilor sale in materie de fiabilitate si de stabilitate. Experienta sistemului de navigare Google mai arata ca el nu s-a bucurat de o adoptare masiva si rapida din partea internautilor: sistemul are o cota de piata de 3,6%, fata de peste 64%, cota detinuta de Internet Explorer a grupului Microsoft, conchide Le Monde.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata