Sobolewski (BVB): Am acceptat poziţia de preşedinte al CA al Poştei Române; va fi angajament pe termen scurt

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București (BVB), a acceptat postul de președinte al Consiliului de Administrație la Compania Națională Poșta Română (CNPR), însă afirmă că „va fi un angajament pe termen scurt”, până când compania va fi aproape de finalizarea privatizării.

„Am acceptat această poziție, dar cu siguranță va fi un angajament pe termen scurt. Poșta Română este în curs de privatizare, iar misiunea mea nu va depăși perioada necesară companiei să fie pregătită pentru acest proces. Când vom fi aproape de finalizarea privatizării, va fi bine să demisionez din această poziție din motive de transparență, pentru că una din opțiuni în procesul de privatizare ar putea fi listarea companiei”, a declarat, miercuri, Ludwik Sobolewski.

Referitor la modalitatea în care ar trebui privatizată companie, Sobolewski a spus că este de preferat ca toate companiile de perspectivă să fie listate la Bursă, dar în primul rând trebuie să se respecte interesele companiei.

Ludwik Sobolewski va rămâne în această perioadă directorul general al BVB.

Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/ a anunțat miercuri că Poșta Română are un nou Consiliu de Administrație, ce va fi condus de către șeful Bursei de Valori București /BVB/, Ludwik Leszek Sobolewski, precum și un nou director general interimar în persoana lui Alexandru Petrescu.

‘În cadrul ședințelor Adunării Generale a Acționarilor (AGA) Companiei Naționale Poșta Română S.A. (CNPR), care au avut loc în datele de 5, 6 și 10 iunie 2014, la care au participat reprezentantul Ministerului pentru Societatea Informațională (MSI) și cel al SC Fondul Proprietatea (FP), s-a decis în unanimitate revocarea următoarelor persoane din calitatea de membri în Consiliul de Administrație (CA): Ion Smeeianu, Adrian Apolzan, Dinu Sava Malacopol, Andreea Dana Stănescu, Gelil Eserghep, Sorana Baciu (…) Ieri, 10 iunie 2014, a avut loc prima ședință a noului CA, în cadrul căreia a fost desemnat președinte al Consiliului de Administrație, Ludwik Leszek Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București (BVB). Totodată, s-a hotărât numirea în funcția de director general interimar al CNPR a lui Alexandru Petrescu, anterior director executiv al companiei’, se arată în comunicatul citat.

Conform MSI, motivele pentru care cei șase membri ai CA au fost revocați au fost legate de aprobarea majorării salariale prin încheierea Actului Adițional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) dintre CNPR și Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) s-a făcut cu nerespectarea normelor legale aplicabile, nerespectarea obligațiilor de prudență, diligență și loialitate, acționând contrar intereselor CNPR, obligații prevăzute în contractele de mandat, precum și încălcarea obligației de supraveghere ce decurge din prevederile Legii 31/1990, privind societățile comerciale.

‘AGA a decis numirea unui nou Consiliu de Administrație provizoriu al Companiei Naționale Poșta Română S.A. compus din: Ludwik Leszek Sobolewski, Alexandru Petrescu, Dante Stein, Rodica Bîzdoacă, Benoit Pleska, Sorinel Diță și Adrian Cighi. Noul CA al CNPR va avea ca priorități consolidarea echilibrului financiar al societății, relansarea procesului de privatizare și renegocierea cu Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România a Actului Adițional la Contractul Colectiv de Muncă 2008-2018 înregistrat cu nr. 104/1026/22.05.2014, respectiv cu nr. 215/22.05.2014 pentru a se asigura condițiile sustenabile din punct de vedere financiar a activității Companiei Naționale Poșta Română SA’, se arată în comunicatul MSI.

Statul Român, prin MSI, deține 75% din acțiunile CNPR, iar restul de 25% sunt deținute de Fondul Proprietatea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata