Sobolewski (BVB): Listarea Electrica va fi finalizată în iunie, persoanele fizice vor avea un pachet minim garantat

Listarea Electrica, cea mai importantă tranzacție a anului, va fi finalizată în iunie, iar noutatea constă în faptul că persoanele fizice vor avea garantat un anumit plafon de acțiuni și nu va exista prag minim de investiții pentru această categorie de investitori, a declarat, vineri, directorul general al Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski.

„Listarea Electrica este cea mai importantă tranzacție și totul merge bine, deci așteptăm ca oferta să fie finalizată în iunie. Din câte știu, listarea va fi foarte atractivă pentru investitorii persoane fizice, pentru că Executivul ia în calcul garantarea subscrierilor pentru această categorie de investitori”, a precizat Sobolewski.

În opinia lui, este bine că listarea Electrica nu vine foarte târziu după cea a Romgaz, pentru că va fi ca un „reminder” pentru comunitatea internațională că „România este în viață, că are tranzacții, că nu a fost doar o singură dată pe scena internațională, ci se întoarce”.

În privința listării companiei atât la Bursa de Valori București, cât și la Londra, simultan, directorul Bursei susține că, deși și-ar dori ca toți investitorii să vină la București, listarea la Londra este necesară și trebuie luată în considerare, pentru că BVB nu are infrastructură pentru a absorbi toți investitorii care vor dori să participe la această tranzacție.

„Avem nevoie de investitori internaționali, aici, pe Bursa din București, care să fie interesați de activele românești, dar infrastructura BVB nu este încă pregătită să absoarbă sau să primească pe toată lumea care vrea să investească în acțiuni tranzacționate pe BVB. Munca pe care am început-o anul trecut, de identificare a barierelor care mențin piața închisă și neprietenoasă pentru investitori, este în curs, dar nu avem încă schimbările necesare. Sunt foarte optimist, cooperarea cu Guvernul și cu ASF este excelentă, dar, cu siguranță, nu vom reuși să implementăm schimbările înainte de listarea Electrica. Nu îmi place această perspectivă, de a avea instrumente emise de bursa românească tranzacționate în altă parte, dar pot înțelege necesitatea unei astfel de măsuri pentru că, de asemenea, este important pentru noi să avem acești investitori internaționali, chiar înainte de a putea investi direct în acțiuni tranzacționate la București”, a mai spus Sobolewski.

El a precizat, însă, că decizia finală nu a fost luată.

Directorul general al BVB a participat, vineri, la conferința „Piața de capital din România: evoluții și tendințe”, organizată de Facultatea de Management din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Dezbaterea a fost organizată pentru a oferi studenților și liceenilor șansa de a interacționa direct cu profesioniștii din domeniul financiar-bancar.

Facultatea de Management (SNSPA) organizează periodic evenimente pe teme de management, economie, leadership, marketing și comunicare în afaceri cu scopul de a aduce în discuție teme de actualitate și de a populariza subiectele din aceste domenii în rândul tinerilor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata