Societatea ApaVital Iaşi va implementa investiţii de 136 de milioane de euro în următorii 3 ani

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, a declarat că aplicaţia de finanţare a proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Iaşi”, iniţiativă care se ridică la o valoare totală de 136 de milioane de euro, a primit aprobarea Comisiei Europene.

Din această sumă, societatea ApaVital SA Iaşi, operatorul regional de apă, va contribui cu o cotă de 10%, două procente reprezintă contribuţia comunităţilor locale, iar diferenţa este constituită din fonduri europene nerambursabile, disponibile prin intermediul POS Mediu.

Proiectul va fi împărţit în 16 secţiuni de dimensiuni mai reduse

Proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Iaşi” vizează investiţii în surse de apă, staţii de tratare a apei, reţele de apă şi sisteme de colectare şi epurare a apei uzate.
Populaţia care va beneficia de rezultatele acestui proiect este de 814.000 de locuitori, din oraşele Iaşi, Hârlau, Târgu Frumos şi Podu Iloaiei şi comunele Holboca, Tomeşti, Bârnova, Ciurea, Miroslava, Scobinţi şi Ion Neculce. Conform documentaţiei, perioada de implementare a proiectului este 2010-2013.

Investiţiile aferente proiectului vor fi împărţite în 16 secţiuni mai mici, pentru o mai bună gestionare a licitaţiilor aferente. Procedurile de licitaţie vor demara în următoarele două luni, începând cu licitaţia pentru consultanţă.

RAJAC a făcut investiţii de peste 120 de milioane de euro în ultimii 14 ani

În ultimii 14 ani, precursoarea societăţii ApaVital, fosta Regie Autonomă Judeţeană de Apă-Canal Iaşi, a implementat investiţii în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro.

Acestea au început cu proiectul de modernizare a Staţiei de Epurare din Dancu, susţinut financiar prin intermediul unui împrumut de 25 de milioane de mărci germane de la Mannesman, la care s-a adăugat un echivalent în lei al acestei sume, oferit de Guvern. Ulterior, proiectele investiţionale ale fostei regii ieşene de apă-canal au beneficiat de fonduri de 15,6 milioane de dolari de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de la Guvern, precum şi de alte 51,7 milioane de euro, atrase prin fonduri ISPA.
“Cu banii de la BERD şi de la Guvern am investit în opt proiecte mari, care au vizat modernizarea sistemelor de canalizare, a staţiilor de pompare, precum şi a staţiei de la Timişeşti. Pe ISPA au venit peste 51 de milioane de euro, din care 32 de milioane de euro au fost destinaţi modernizării Staţiei de Epurare, 13 milioane euro au fost alocaţi la Staţia Chiriţa, 5,5 milioane pentru staţiile de pompare, iar restul au fost cheltuieli de asistenţă”, a declarat Ion Toma, directorul general al ApaVital SA Iaşi.
În prezent, ApaVital SA furnizează servicii de alimentare cu apă şi canalizare în aproape toate localităţile judeţului Iaşi şi, parţial, şi în judeţul Neamţ. Acţionari ai acestei societăţi sunt Consiliul Judeţean Iaşi şi consiliile locale în care compania îşi desfăşoară activitatea.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata