Statul francez va rămâne acţionar la Renault

Ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, a declarat că vânzarea participațiilor deținute la compania de telecomunicații Orange sau constructorul auto Renault nu reprezintă o prioritate pentru Guvernul francez, în condițiile în care Parisul a anunțat recent un plan de privatizări prin care vrea să strângă cinci până la 10 miliarde de euro în următoarele 18 luni, transmite Reuters.

Statul francez deține 13,45% din acțiunile Orange, fostul France Telecom, și 15,01% din capitalul Renault, proprietarul Dacia.

Ministrul francez al Economiei a respins deja ideea unei privatizări a companiei de electricitate EDF. Întrebat joi de postul de radio France Inter dacă Orange sau Renault ar putea fi vizate de planul de privatizări, Emmanuel Macron a răspuns: ‘pentru companiile pe care le-ați menționat aceasta nu este o prioritate pentru moment, iar dorința noastră nu este să ne reducem participațiile la aceste două companii‘. Macron a precizat că prin vânzarea activelor sale statul vrea să-și reducă datoriile dar și să reinvestească în sectoarele prioritare sau în anumite companii care au nevoie de sprijin.

În luna mai a acestui an, statul francez a preluat o participație de 14% la PSA/Peugeot-Citroen, cel mai mare constructor auto francez, în cadrul unei majorări de capital în valoare de trei miliarde de euro destinată finanțării extinderii PSA pe piețele externe. În cadrul acestei operațiuni firma chineză Dongfeng Motor a preluat și ea o participație de 14% la PSA în timp ce participația familiei Peugeot s-a diminuat tot până la 14%.

Statul francez are participații la 74 de companii iar acțiunile sale sunt evaluate la aproximativ 110 miliarde de euro. În vara lui 2013 Guvernul francez de la acea dată a anunțat că va demara o politică activă de gestionare a participațiilor sale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata