Statul român dă Enel în judecată la Paris în cazul pachetului minoritar din Electrica Muntenia Sud

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), companie desprinsă din Electrica și aflată în subordinea Departamentului pentru Energie, va deschide o acțiune împotriva Enel la Tribunalul Arbitral de la Paris, în cazul vânzării de către Electrica a participației minoritare din fosta filială Muntenia Sud, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie, remis, miercuri.

Potrivit sursei citate, miercuri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a prezentat o notă în Guvern pe acest subiect.

‘Cu această ocazie, membrii Executivului au fost informați că statul român, prin SAPE, va solicita Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând Opțiunea ‘Put’, exact așa cum a fost deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1163/27.11.2012. Potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat în iulie 2007, Electrica are dreptul de a vinde și Enel are obligația de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud către Enel (dreptul de Opțiune ‘Put’)’, se arată în comunicat.

‘Am informat Guvernul că am luat decizia de a nu mai prelungi memorandumul de înțelegere semnat cu Enel în data de 7 iulie 2013 și care va expira pe 31 iulie 2014. Drept urmare, SAPE urmează să deschidă procedura de arbitraj contra Enel la Curtea Internațională de Arbitraj a Camerei Internaționale de Comerț de la Paris’, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Potrivit acestuia, decizia a fost luată în contextul în care discuțiile amiabile purtate de partea română cu Enel nu au condus la o înțelegere între părți.

Departamentul pentru Energiei mai informează că, potrivit prevederilor din contractul de privatizare, semnat în iulie
2007, Electrica are dreptul de a vinde și Enel are obligația de a cumpăra o parte sau întregul pachet de 23,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud (dreptul de Opțiune ‘Put’).

În prezent, Electrica mai deține în fosta filiala Electrica Muntenia Sud un pachet de 23,57%, din care un pachet de 10% este destinat transferului către salariați, conform prevederilor contractului de privatizare.

‘Întrucât opțiunea ‘Put’ face referire la pachetul de ‘acțiuni disponibile’, acest lucru înseamnă că, de fapt, Enel are obligația să cumpere un pachet de 13,57% din acțiunile fostei Electrica Muntenia Sud’, mai precizează Departamentul.

Vineri, reprezentanții Enel afirmau că nu au ajuns până acum la un acord cu statul român privind vânzarea de către Electrica a participației pe care o mai deține la Enel Muntenia Sud, astfel că există posibilitatea ca acest caz să fie înaintat la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris.

„Valoarea exactă pentru achiziționarea pachetului minoritar de acțiuni în Enel Muntenia Sud nu este definită cu precizie în contractul de privatizare, ci ar trebui calculată în baza unor anumite elemente ce pot lăsa loc la interpretări. În cazul unui dezacord în această privință, contractul de privatizare stipulează că părțile ‘vor depune toate eforturile pentru a soluționa orice dispute privind prezentul contract prin discuții purtate cu bună credință”, se arată într-un răspuns transmis de Enel.

Oficialii Enel mai spun că au avut discuții în acest sens cu cei de la Electrica, însă nu s-a ajuns până acum la un numitor comun.

„În spiritul acestor prevederi s-au purtat discuții despre această valoare, de la momentul când Electrica și-a exercitat opțiunea de vânzare, însă până la acest moment dezacordul nu a putut fi soluționat în avantajul reciproc al părților. În astfel de cazuri, dacă o înțelegere nu poate fi atinsă, există întotdeauna posibilitatea de a înainta cazul către Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris, conform cu practica comercială internațională’, potrivit Enel.

În martie, Fulvio Conti, directorul general al companiei italiene, declara, într-o conferință la Roma, că Enel speră să achiziționeze în acest an participația minoritară pe care o mai deține statul român la fosta filială Electrica Muntenia Sud.

„Nu există în acest moment negocieri pe această temă cu statul român. În prezent, un expert analizează valoarea pachetului de acțiuni. Ne așteptăm să finalizăm tranzacția în acest an’, a spus Conti.

Potrivit acestuia, Enel nu va plăti orice preț pentru aceste acțiuni.

”Nu cumpărăm doar de dragul de a cumpăra, nu vom plăti orice preț, ne vom uita cu atenție la prețuri”, a arătat Conti.

În urmă cu două săptămâni, grupul energetic italian Enel a anunțat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia și de distribuție și vânzări din România.

În România, compania italiană deține trei foste filiale ale Electrica de distribuție și furnizare a energiei electrice, în zona Muntenia Sud, inclusiv București, în Banat și în Dobrogea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata