Symmetrica începe producţia în noua fabrică: 60.000 de pavele/zi, obţinute cu doar 3 operatori pe schimb

– Producatorul sucevean de pavele Symmetrica a pus în funcţiune o nouă unitate de producţie la Podu Iloaiei (judeţul Iaşi), investiţie care se cifrează la circa 4,3 milioane euro.

.
Compania producătoare de pavele Symmetrica a început primele probe de lucru în noua unitate de producţie deschisă în localitatea Podu Iloaiei, din judeţul Iaşi. Fabrica este amplasată pe un teren de două hectare, suprafaţă pe care a fost construită o hală de producţie de 1.300 mp, alături de două depozite de agregate, silozuri pentru ciment, un spaţiu de depozitare, precum şi un sediu administrativ.

Investiţia s-a ridicat la 4,3 milioane de euro, din care 1,95 milioane euro reprezintă fonduri obţinute prin contractarea a două credite bancare, cealaltă parte fiind asigurată din fonduri proprii.

Cu toate că deschiderea noii unităţi are loc în plină recesiune economică, directorul executiv al companiei, Sebastian Bobu, consideră că momentul în sine este unul potrivit pentru consolidarea poziţiei pe piaţă.

Pe piaţa pavelelor, putem vorbi de o uşoară creştere a cererii chiar şi în această perioadă de criză, şi de un potenţial mare de creştere în anii următori. Chiar dacă economia trece prin momente dificile suntem convinşi ca investiţiile în producţie vor aduce beneficii majore în perioada imediat următoare relansării economice. Astfel că, prin finalizarea acestui obiectiv, Symmetrica şi-a asigurat poziţia de principal producător de pavele la nivel regional, cu o capacitate realizabilă de 5.000 mp de pavaj pe zi, respectiv 6.000 ml de bordură pe zi”, a declarat Sebastian Bobu.

Cu  alte cuvinte, dacă cele două fabrici deţinute de Symmetrica în Vereşti (Suceava) şi Podu Iloaiei (Iaşi) ar lucra la capacitate maximă, compania ar putea acoperi o cerere a pieţei de peste 1.400.000 mp şi ml de produse vibropresate pe an. Aceasta în condiţiile în care, pentru anul 2010, nivelul pieţei de profil este estimat la 15.000.000 mp/ml pe an .

„Linia de producţie de la Iaşi este de ultimă generaţie, pentru produse dublu-strat, complet automatizată şi cu un control de calitate al materiilor prime şi al produsului final extrem de sever. Practic, pe această linie va fi nevoie doar de 3 operatori pe schimb, suficienţi pentru toate etapele de producţie de la dozarea de ciment, agregate, aditivi şi până la paletizarea, împachetarea şi marcarea produselor”, a explicat Sebastian Bobu.

Întreg ciclul de producţie are la bază echipamente de precizie maximă, începând de la platforma pentru mixare, cu mixerele adiacente, benzile de transport automate, vibropresa, sistemele de manipulare tip lift şi computerele, unde sunt programate şi monitorizate toate etapele de producţie.

Produsele obţinute au o rezistenţă la uzură foarte bună datorită materialului dens, omogen, obţinut prin vibrare. În acelaşi timp, calitatea pavelelor este în legătură directă cu paleţii de turnare utilizaţi în fabrică. Dacă în trecut foloseam paleţi din lemn, care se uzau rapid – în aproximativ doi ani – şi nu-şi mai păstrau caracteristicile iniţiale, acum am achiziţionat din Germania paleţi dintr-un amestec de materiale reciclate, extrem de rezistenţi, cu o durată de viaţă de 10 ani”, a precizat directorul executiv al Symmetrica.

Fabrica de la Iaşi a fost proiectată asfel încât să asigure o viteză de producţie de 15-17  secunde pentru fiecare şarjă de produs dublu-strat (din care rezultă 0,6 mp de pavele).

În ceea ce priveşte formele şi culorile elementelor din beton vibropresat, acestea pot varia, fiind disponibilă o gamă de 39 de forme de pavele si borduri , în nouă culori.

„Montajul pavelelor, atunci când ai o ofertă variată de forme şi culori, îţi dă posibilitatea să experimentezi diverse idei de amenajare, şi cred că reprezină cea mai avantajoasă soluţie de acoperire a suprafeţelor. Pavelele sunt produse ecologice, au durabilitate în timp, iar costurile de instalare şi întreţinere sunt minime. Sunt indicate pentru pavarea de alei, curţi interioare, terase, trotuare cu trafic pietonal intens şi mediu, parcări auto, showroom-uri sau platforme destinate depozitării. Este bine de ştiut că, în funcţie de grosime, pavelele suportă greutăţi de până la 40 tone” , a menţionat Sebastian Bobu.

În ceea ce priveşte strategia de dezvoltare pe termen mediu, Symmetrica  are ca obiectiv extinderea ariei de acoperire, prin deschiderea unor noi unităţi de producţie în zona Ardealului, dar şi în zona de sud-est a ţării.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata