Toyota a devansat GM şi Volkswagen după ce a vândut 9,98 milioane vehicule în 2013

Grupul auto japonez Toyota a anunţat joi că a rămas cel mai mare constructor auto mondial după ce anul trecut a vândut 9,98 milioane vehicule, cu 2% mai multe decât în 2012, adăugând că în 2014 vrea să treacă pragul de 10 milioane de vehicule vândute într-un an, un nivel care până acum nu a fost atins niciodată de vreun constructor auto, transmite AFP.

Datorită performanţelor înregistrate de toate mărcile sale, Toyota, Daihatsu (minivehicule), Hino (camioane) şi Lexus (autovehicule de lux), grupul nipon a reuşit să se plaseze din nou în faţa rivalilor General Motors (care anul trecut a vândut 9,7 milioane de vehicule) şi Volkswagen (9,5 milioane).

Pentru acest an, Toyota se aşteaptă la o creştere a vânzărilor de 3,4% până la 10,32 milioane unităţi, datorită creşterii cererii pe pieţele din SUA şi China, cele mai mari pieţe auto din lume. În istoria industriei auto niciun constructor auto nu a reuşit să vândă 10 milioane de vehicule într-un singur an.

‘Toyota, la fel ca şi principalii săi rivali, este pe cale să atingă un prag de 10 milioane de vehicule profitând de creşterea puternică înregistrată pe pieţele emergente, în special în China, unde anul trecut au fost vândute aproape 22 milioane de vehicule’, a explicat Shotaro Noguchi, analist la SMBC Nikko Securities.

GM a fost cel mai mare constructor auto mondial timp de 77 de ani consecutiv până în 2008 când a fost devansat de rivalul japonez Toyota. La rândul său, grupul nipon a pierdut poziţia de lider în 2011, când cutremurul şi tsunamiul din 11 martie au paralizat temporar producţia uzinelor Toyota din nord-estul Japoniei, dar a revenit în frunte în 2012.

Toyota, GM şi Volkswagen sunt într-o concurenţă acerbă pentru postul de cel mai mare constructor auto mondial. În 2012 decalajul dintre Toyota şi GM era de 460.000 de unităţi iar anul trecut diferenţa s-a redus la 270.000 de unităţi. În plus, Volkswagen este lider pe piaţa chineză iar GM este lider pe piaţa americană şi toate cele trei companii şi-au majorat investiţiile pentru dezvoltarea de noi modele. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata