Toyota îşi menţine titlul de cel mai mare producător auto în 2015, depăşind Volkswagen

Toyota estimează că a vândut anul trecut 10,125 milioane de vehicule, compania niponă fiind în grafic pentru a-și păstra titlul de cel mai mare producător auto din lume în 2015, după ce grupul german Volkswagen a raportat vineri scăderea livrărilor la nivel global cu 2%, la 9,931 milioane de unități, transmit AP și Reuters.

Scandalul motoarelor trucate, cel mai grav din istoria Volkswagen, a izbucnit în 18 septembrie, iar VW a pierdut peste 20 de miliarde de euro din capitalizarea bursieră.

Anul trecut, grupul VW, care include brandurile Volkswagen, SEAT, Skoda, Audi și Porsche, a vândut pe plan global 10,14 milioane de vehicule. Toyota, care alături de brandul cu același nume include și diviziile Hino Motors și Daihatsu Motor, urmează să publice luna aceasta datele privind evoluția vânzărilor în 2015.

Anul trecut, livrările grupului Volkswagen au scăzut cu 37% în Rusia și cu 38% în Brazilia, pe fondul încetinirii celor două economii emergente. în Statele Unite, vânzările grupului german au urcat cu 1,2% în 2015.

„Livrarea a circa zece milioane de vehicule este un rezultat excelent, în special ținând cont de situația dificilă de pe unele piețe, precum și de scandalul emisiilor, din ultimul trimestru al anului trecut. Deși evoluțiile de pe piețele din Brazilia și Rusia au afectat semnificativ evoluția vânzărilor brandurilor noastre, am înregistrat progrese în Europa”, a afirmat vineri directorul general Matthias Mueller.

Grupul german Volkswagen a devansat la limită firma niponă Toyota Motor Corp în primele șase luni din 2015, devenind cel mai mare producător auto mondial după vânzări. Volkswagen face obiectul unor investigații în mai multe țări, după ce, în septembrie, a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

În primul semestru din 2015, Volkswagen a vândut 5,04 milioane de vehicule, iar Toyota — 5,02 milioane unități. Livrările au scăzut cu 1,5% în cazul Toyota și cu 0,5% la Volkswagen.

Cu o cifră record de 10,23 milioane vehicule vândute în 2014, Toyota și-a păstrat pentru al treilea an consecutiv titlul de cel mai mare producător auto din lume, devansând Volkswagen, care a vândut 10,14 milioane vehicule, și compania americană General Motors, care a vândut 9,92 milioane vehicule.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata