Toyota va retrage 53.000 de automobile hybride Prius vândute în Europa

Constructorul auto japonez Toyota Motor Corp a anunţat marţi (9 februarie 2010) că va retrage de pe piaţa europeană aproximativ 53.000 de automobile hybride Prius, pentru a modifica programul software ce acţionează sistemul de frânare, transmite AP.

Această acţiune face parte dintr-un program mai amplu de rechemare la service, care constituie o nouă lovitură pentru reputaţia celui mai mare constructor auto mondial.
Toyota a precizat că a fost informată de apariţia unor probleme la sistemul de frânare atunci când automobilul rulează pe suprafeţe accidentate sau alunecoase. Constructorul auto a precizat însă că, deocamdată, în Europa, nu au fost raportate accidente provocate de această problemă.

Grupul japonez a adăugat că reprogramarea sistemului software este o operaţiune ce durează aproximativ 40 de minute şi că a autorizat dealerii Toyota să îmbunătăţească timpul de răspuns al sistemul de frânare, precum şi senzitivitatea la derapaj. Compania va scrie clienţilor pentru a-i informa să contacteze dealerul.

Retragerea va afecta 52.903 de automobile Prius din generaţia a treia, Toyota precizând că acţiunea nu va afecta alte modele Toyota sau Lexus vândute în Europa. Anterior, Toyota Motor Corp a anunţat rechemarea la service a aproximativ jumătate de milion de automobile hyrbide, printre care şi modelul de succes Prius, vândute la nivel global.
Producătorul va retrage de pe piaţă un total de 437.000 de automobile hibride (modelele Prius 2010, Prius PHV (plug-in hybrid), SAI şi Lexus HS250h) dintre care 223.000 de unităţi în Japonia şi 214.000 în afara Japoniei (155.000 în America de Nord, 53.000 în Europa şi 5.000 în altă parte).

Dintre cele 436.000 de automobile hybride rechemate la service, aproximativ 199.666 sunt automobile marca Prius. Modelul Prius este cel mai vândut automobil hybrid din lume, cu 1,5 milioane de exemplare vândute de la lansarea primei versiuni în 1997 şi până la finele lunii august 2009. Cel mai nou model, Prius 2010, este vândut în aproape 60 de ţări cu vânzări cumulate de aproximativ 350.000 de unităţi.

‘Am decis această retragere, deoarece considerăm siguranţa clienţilor noştri drept principala noastră prioritate. Îmi cer scuze pentru că am provocat îngrijorări în rândul clienţilor noştri cu privire la calitatea şi siguranţa automobilelor Toyota’, a declarat preşedintele grupului Toyota, Akio Toyoda. Aceasta este a treia mare retragere de pe piaţă anunţată de Toyota după luna septembrie 2009.
Toyota este deja în atenţia autorităţilor, după ce a emis două rechemări la service pentru peste opt milioane de autovehicule vândute la nivel mondial din cauza unor probleme cu pedala de acceleraţie şi covorul care blochează pedala de acceleraţie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata