Transgaz a propus sistarea importurilor de gaze în noiembrie şi estimează că producţia internă poate acoperi întregul consum

Operatorul național de transport și sistem al gazelor, Transgaz, estimează că, în luna noiembrie, întregul consum de gaze al țării poate să fie acoperit din producția internă, însă Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a avizat o pondere de 2% a importurilor, potrivit unui document al ANRE.

Astfel, estimările Transgaz, realizate pe baza datelor transmise de operatorii din piață, arată că, în luna noiembrie 2014, la nivel național se vor consuma 11,4 milioane de MWh de gaze.

Transgaz a estimat că acest consum poate fi acoperit din producția autohtonă și a propus ca importurile să fie reduse la zero. Însă ANRE a avizat un import de 2%, urmând ca gazele interne să reprezinte 98% din consum. Acest lucru este valabil atât pentru populație, cât și pentru consumatorii industriali.

Din totalul de 11,4 milioane de MWh, cea mai mare parte, respectiv 5,8 milioane de MWh, va reprezenta consumul marilor utilizatori industriali, consumul populației reprezintă 4,3 milioane de MWh, iar restul reprezintă consumul tehnologic al centralelor și al producătorilor de energie electrică ce sunt exceptați de la utilizarea gazelor de import.

Potrivit reglementărilor în vigoare, toți consumatorii industriali trebuie să realizeze un coș de gaze intern-export avizat de ANRE, același pentru toți. Excepție de la această prevedere fac termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici și care au același coș de gaze ca și populația, precum și centralele Brazi, deținută de Petrom, și Iernut, aparținând Romgaz, care utilizează propriile gaze pentru producția de energie electrică și termică.

În primele șase luni ale acestui an, importurile de gaze au însemnat 9% din consumul total al țării, în scădere semnificativă față de anii trecuți, când gazele din Rusia însemnau 20-25%. Aceasta deoarece consumul de gaze s-a redus, ca urmare a temperaturilor ridicate de iarna trecută, a închiderii unor consumatori mari, dar și datorită implementării unor măsuri de eficiență energetică din partea industriei.

În ultima lună, Gazprom a redus livrările de mai multe ori în România fără niciun motiv oficial. Ministrul de resort, Răzvan Nicolescu, a precizat de mai multe ori că românii nu va fi afectați de această situație, nici măcar în cazul în care Rusia sistează de tot importurile până la primăvară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata