Transgaz a recepţionat o investiţie de 20 de milioane de euro

Societatea Naţională pentru Transportul Gazelor Naturale Transgaz SA Mediaş a recepţionat conducta de transport gaze naturale de înalta presiune, în lungime de 30 de km, care traversează judeţele Prahova şi Dâmboviţa, precum şi staţia de măsurare gaze, valoarea totală a acestor obiective de investiţii cifrându-se la circa 20 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Transgaz SA, transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conducta are un diametru de 800 mm şi o lungime de 30 de km şi traversează teritoriul administrativ al localităţilor Corneşti şi Butimanu, din judeţul Dâmboviţa, respectiv localităţile Cocoraştii de Colţ, Târgşoru Vechi şi Brazi din judeţul Prahova.
Staţia de măsurare este amplasată pe platforma chimică Brazi, în imediata apropiere a centralei de cogenerare a societăţii OMV Petrom SA.

„Toată această investiţie (conducta de racord şi staţia de măsurare) are o valoare de aproximativ 20 de milioane de euro, sumă achitată de OMV Petrom SA către SNTGN Transgaz SA ca şi contravaloare a tarifului de racordare la SNT”, se arată în comunicat.
Lucrările la conducta de transport gaze şi la staţia de măsurarea gaze a fost realizată de asocierea declarată câştigătoare, în urma licitaţiei organizate de Transgaz, a SC Inspet SA Ploiesti (lider) şi SC TMUCB SA Bucureşti (asociat), începând cu data de 2 noiembrie 2009.

„Lucrările de o complexitate deosebită au prevăzut lucrări de montaj de conducta şi conductă betonată, traversări şi subtraversări de obstacole (drumuri comunale şi judeţene, căi ferate, ape, linii şi cabluri de curent şi telefonie, fibre optice, conducte de transport gaze naturale, conducte de transport produse petroliere, etc), probe de presiune, lucrări de redare în circuitul agricol şi silvic al unor mari suprafeţe de teren, etc.

Ele au fost finalizate, în conformitate cu termenele prevăzute în contractul de execuţie din 30 septembrie 2009 şi în actele adiţionale la acest contract astfel încât în data de 19 august 2010 a avut loc recepţia acestui important obiectiv de invesţii al SNTG Transgaz SA Mediaş”, se mai menţionează în comunicatul Transgaz.

În conformitate cu Directiva Europeana 2004/8/EC privind promovarea cogenerării şi a politicii de eficienţă energetică din Cartea Verde – Strategia Europeană privind Siguranţa în Alimentarea cu Energie, OMV Petrom România SA, membră a grupului OMV, a prevăzut în politica de dezvoltare a societăţii construirea pe platforma chimică Petrobrazi a unei centrale de cogenerare de înaltă eficienţă.

În acest sens, conform pevederilor Legii Gazelor nr. 351/2004 şi a HG 1043/2004 privind accesul la Sistemul Naţional de Transport al Gazelor Naturale (SNT), OMV Petrom Romania SA a demarat procedurile de acces la SNT, în urma cărora SNTGN Transgaz SA Mediaş a emis Acordul de Acces la SNT din data de 03 iunie 2007 prin care se aprobă un debit maxim de gaze de 202.000 mc/oră, la presiunea maximă admisibilă de 40 bar.

Potrivit Transgaz, pe parcursul a doi ani de zile au avut loc nenumărate întâlniri pe teren între reprezentanţii solicitantului (Petrom ), ai proiectantului (Departamentul Proiectare Cercetare al Transgaz) şi specialiştii din cadrul SNTGN Transgaz SA în vederea stabilirii soluţiei optime de punere în practică a datelor prevăzute de Acordul de Acces eliberat şi de Contractul de Racordare la SNT din 2 octombrie 2007 încheiat între OMV Petrom SA şi SNTGN Transgaz SA.

Astfel, pentru alimentarea cu gaze naturale a centralei de cogenerare de înalta eficienta Brazi Proiectul Tehnic nr. 554/2007/2009, elaborat de Departamentul Proiectare şi Cercetare al SNTGN Transgaz SA Mediaş, a prevăzut necesitatea construirii unei conducte de transport gaze naturale de înalta presiune şi a unei staţii de măsurare gaze.

Citește și
2 Comentarii
 1. ionita ion spune

  cind se vor efectua platile, pentru acordurile date de prorietarii terenurilor de pe raza com. Butimanu, jud. Dimbovita.
  Ma numesc IONITA R. ION si am de primit suma de 20.000 RON in urma acordului de acces semnat cu societatea
  dumneavoastra.
  Ce demersuri trebui sa fac in acest caz.

 2. FLORENTINA spune

  BUNA ZIUA AM SI EU INTREBARE CATRE FIRMA DUMNEAVOASTRA CAND SE FAC PLATILE LA ACORDURILE FACUTE INTRE PROPIETARI SI FIRMA DUMNEAVOASTRA EU AM DE PRIMIT SUMA DE 15.000 RON CARE A FOST SCADENTA CU DATA DE 23 SEP 2010 VA ROG A SE FACE ACEASTA PLATA IN TERMENUL CEL MAI SCURT POSIBIL IN CAZ CONTRAR MA SIMT OBLIGATA IN INAITAREA DOSARULUI IN ISTANTA A DESPAGUBIRILOR CONFORM ACORDULUI PLUS DAUNE MORALE VA MULTUMESC FLORENTINA VASILESCU

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata