Transocean, compania implicată în dezastrul petrolier din SUA, anchetată şi în alte ţări

14

Transocean, cea mai mare companie de foraj offshore din lume, a cărei platformă a explodat în Golful Mexic, în aprilie 2010, este puţin cunoscută în SUA, dar bine cunoscută într-o serie de ţări, pentru încălcarea unor legi şi reglementări locale, scrie The New York Times.

Susţinătorii drepturilor omului au cerut o investigaţie pentru implicarea Transocean într-un proiect de foraj ce a inclus o companie despre care se crede că are legături cu doi bărbaţi acuzaţi de spălare de bani pentru guvernul represiv din Myanmar. Acesta este supus unor sancţiuni comerciale ale SUA. Cei doi au fost descrişi de autorităţile americane drept traficanţi de heroină timp îndelungat.

Potrivit unor depoziţii în „Securities and Exchange Commission” (SEC), echipamentul de foraj al Transocean a fost livrat de către un transportator prin Iran şi până anul trecut compania a deţinut acţiuni într-o societate care a făcut afaceri în Siria. Departamentul de Stat consideră că Siria şi Iranul sponsorizează terorismul.
În Norvegia, Transocean face obiectul unei anchete penale privind o posibilă fraudă fiscală. Compania a declarat SEC că oficialii norvegieni ar putea evalua taxele şi penalităţile la aproximativ 840 milioane. Transocean este ţinta unor anchete fiscale şi în Brazilia.

Nu este neobişnuit pentru mari companii multinaţionale ca Transocean să fie implicate în controverse juridice sau fiscale în lume, relevă ziarul american. Dar practicile companiei în SUA şi în străinătate se află sub un control nou, ca urmare a deversării petrolului în Golful Mexic.
Săptămâna trecută, preşedintele Comisiei pentru Finanţe din Senatul SUA, Max Baucus, democrat de Montana, a spus că organismul său va investiga dacă Transocean a folosit un sediu corporativ din Elveţia pentru a exploata legislaţia fiscală din SUA.

Transocean a avut o relaţie de lungă durată cu British Petroleum, iar în ultimii doi ani, BP a fost singurul cel mai mare client al companiei de foraj, reprezentând 12 la sută din veniturile de 11,5 miliarde dolari din exploatare, în 2009.
Analiştii din industrie spun că legăturile strânse dintre cele două companii au reflectat faptul că ambele şi-au legat viitorul financiar de o extinsă explorare petrolieră offshore.

Transocean, care forează în peste 30 de ţări şi are peste 18.000 de angajaţi, deţine aproape jumătate din cele circa 50 de platforme de adâncime din lume. Ancheta fiscală din Norvegia priveşte modul în care Transocean a reprezentat vânzarea a 12 platforme de foraj deţinute de filiala norvegiană a sa către o altă companie, a declarat purtătoarea de cuvânt Mie Skarpaas a agenţiei Okokrim, care investighează delicte economice şi de mediu.

Cazul „ridică mai multe semne de întrebare importante cu privire la impozitarea corporaţiilor multinaţionale”, a precizat Skarpaa. În 2008, cea mai înaltă instanţă din Norvegia a decis că Okokrim şi autorităţile fiscale pot împărţi documente şi fişiere de calculator confiscate în cursul unor razii la Transocean şi Ernst & Young, care a fost consilierul fiscal al companiei. Potrivit deciziei, cel puţin trei persoane, printre care şi doi angajaţi de la Ernst & Young, se aflau sub investigaţie în legătură cu acest episod.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata