Tranzacţia Pfizer-Allergan va duce fuziunile şi achiziţiile încheiate în 2015 în sectorul sănătăţii la peste 600 de miliarde de dolari

Așteptata preluare a Allergan Plc, producătorul Botox, de către Pfizer Inc, producătorul Viagra și Lipitor, pentru mai mult de 150 de miliarde de dolari va pune capăt unui an record pentru fuziunile și achizițiile din sectorul sănătății, în condițiile în care valoarea cumulată a tranzacțiilor încheiate în 2015 va trece de 600 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

 Grație finanțării ieftine, sectorul sănătății a înregistrat un val fără precedent de fuziuni și achiziții începând din 2014, de la mari producători de medicamente care și-au preluat rivalii mai mici și până la consolidare în rândul producătorilor de medicamente generice precum și fuziuni între asiguratori.

Preluarea Allergan de către Pfizer, care potrivit surselor ar putea fi anunțată chiar luni, va duce sectorul sănătății pe prima poziție în topul sectoarelor în care s-au încheiat cele mai mari fuziuni și achiziții, devansând sectoarele energiei și cel al tehnologiei.

Potrivit datelor Thomson Reuters, valoarea cumulată a fuziunilor și achizițiilor încheiate în sectorul sănătății de la începutul anului și până săptămâna trecută a ajuns deja la 460,2 miliarde de dolari, devansând precedentul record de 392,4 miliarde de dolari stabilit în anul 2014. Comparativ, valoarea fuziunilor și achizițiilor din sectorul energiei se ridică la 572,4 miliarde de dolari iar în cazul tranzacțiilor încheiate în sectorul tehnologiei la 514,4 miliarde de dolari.

De asemenea, preluarea Allergan de către Pfizer este și cea mai mare tranzacție încheiată vreodată în sectorul sănătății, devansând precedentul record stabilit în anul 1999 când Pfizer a ajuns la un acord pentru preluarea Warner-Lambert pentru 90 de miliarde de dolari, în ideea de a dobândi medicamentul destinat combaterii colesterolului Lipitor.

Preluarea Allergan de către Pfizer va da naștere unui colos farmaceutic cu o valoare de piață de 330 miliarde de dolari și vânzări anuale de peste 60 de miliarde de dolari, devansând cu mult actualul număr doi de pe piața farmaceutică americană, Merck & Co, care realizează vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de dolari. Aceasta va fi, de asemenea, cea mai mare fuziune anunțată în acest an, devastând preluarea Plc de către Anheuser-Busch InBev pentru 107 miliarde de dolari.

În plus, tranzacția Pfizer-Allergan va da de gândit directorilor altor mari companii americane producătoare de medicamente, deoarece Pfizer vrea să-și mute sediul fiscal în Irlanda, unde este înregistrat Allergan, pentru a beneficia de o taxă pe companii mai mică. În Irlanda taxa pe companii este de 12,5% față de 35% în SUA.

Merck & Co Inc, al doilea producător american de medicamente după Pfizer, declara în urmă cu un an că o astfel de tranzacție în care o companie își schimbă sediul fiscal într-o țară cu taxe mai mici nu se potrivește cu strategia sa corporatistă. De asemenea, directorii producătorilor de medicamente din Elveția și Marea Britanie, care beneficiază deja de un regim fiscal mai favorabil, au declarat și ei că nu se așteaptă la megafuziuni în perioada următoare, chiar dacă multe din aceste companii au fost create în urma unor achiziții de acest fel în anii 1990 și la începutul anilor 2000. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata