Ucraina nu şi-a plătit încă datoriile către Gazprom, chiar dacă termenul limită se apropie

10

Ucraina nu a făcut nicio plată către Gazprom, chiar dacă termenul limită, fixat la miezul nopţii de luni spre marţi, convenit pentru rambursarea datoriei sale de 2,2 miliarde de dolari se apropie, a anunţat, luni, grupul rus, transmite Reuters.

Un purtător de cuvânt de la Gazprom a refuzat să spună ce măsuri ar putea lua compania dacă Kievul va rata termenul limită, fixat pentru ziua de şapte a fiecărei luni, pentru achitarea facturii lunare.

‘Nu a existat nicio plată din partea Ucrainei’, a spus purtătorul de cuvânt.

Cu toate acestea, el a adăugat că exporturile de gaze naturale ruseşti spre Europa via Ucraina rămân stabile, în pofida disputelor dintre Moscova şi Kiev.

Săptămâna trecută, Gazprom a majorat preţul gazelor naturale livrate Ucrainei cu 80%, până la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, în timp ce preţul perceput clienţilor europeni este de 370 — 380 de dolari. În reacţie, Guvernul ucrainean a apreciat că majorarea este una inacceptabilă şi motivată politic.

Ucraina a mai ratat şi în trecut termenele limită pentru achitarea datoriilor, fără a fi sancţionată. Însă, în ultima perioadă, mai mulţi manageri ai Gazprom au cerut Kievului să plătească în avans pentru livrările de gaze naturale.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata