Un judecător îl presează pe CEO-ul Epic în a doua zi a procesului antitrust Apple

22

Un judecător american a făcut presiuni asupra directorului executiv al creatorului „Fortnite”, Epic Games, cu privire la modul în care schimbările fundamentale pe care producătorul de jocuri îi solicită să impună App Store-ul Apple Inc  ar afecta mijloacele de trai ale milioanelor de dezvoltatori care produc software pentru dispozitivele Apple.

Judecătoarea Yvonne Gonzalez Rogers prezidează un proces de trei săptămâni care a început luni în Curtea Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul de Nord din California.

Epic a susținut că Apple a abuzat de puterea pe care o deține asupra dezvoltatorilor de software care doresc să ajungă la 1 miliard de utilizatori de iPhone, percepând comisioane de până la 30% pentru achizițiile în aplicație și efectuând recenzii din App Store.

Șeful executivului Epic Games, Tim Sweeney, a mărturisit luni că „Apple exercită controlul total asupra tuturor software-urilor de pe iOS” și poate refuza accesul la aplicații după bunul plac.
Epic dorește ca Gonzalez Rogers să ordone companiei Apple să permită utilizatorilor să introducă software de la terți pe dispozitivele iPhone și să ușureze regulile de plată în aplicație. Aceste modificări s-ar aplica tuturor tipurilor de aplicații, nu doar jocurilor precum „Fortnite” a Epic.

După ce Sweeney, de la Epic, a fost interogat marți de către avocații atât pentru Epic, cât și pentru Apple, judecătorul l-a întrebat pe Sweeney dacă este familiarizat cu economia funcționării altor aplicații, cum ar fi aplicații alimentare, aplicații pentru întâlniri sau aplicații de mesagerie instantanee. Sweeney a spus că nu este familiarizat cu acestea.

„Deci, nu aveți nicio idee despre cum ar avea impact ceea ce solicitați pe oricare dintre dezvoltatorii care se angajează în acele alte categorii de aplicații, nu-i așa?” A întrebat Gonzalez Rogers. „Eu personal nu”, a spus Sweeney.

Într-un alt moment, Sweeney a spus că utilizatorii s-au confruntat cu „fricțiuni” atunci când fac cumpărături în jocul „Fortnite” în afara aplicațiilor native.

Gonzalez Rogers l-a întrebat pe Sweeney dacă dorința companiei de a se elibera de cerințele de cumpărare în aplicație ale Apple înseamnă că dorea ca baza de utilizatori „Fortnite”, care include mulți utilizatori mai tineri, să aibă acces la „ceea ce aș numi, ca părinte, o cumpărare impulsivă „.

„Ceea ce ceri cu adevărat este abilitatea de a avea achiziții impulsive”, i-a spus Sweeney prin straturi de plexiglas care separă cabina martorilor de pe bancă.

„Da”, a răspuns Sweeny, „comoditatea clienților este un factor imens în acest sens”.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News