Vienna Insurance Group raportează o creștere a profitului brut de 10,5% în primul semestru

Asigurătorul Vienna Insurance Group raportează o creștere de 10,5% a profitului brut, la 257 mil. euro, în primul semestru, alături de o creștere a primelor cu aprox. 6%, la 5,4 miliarde de euro, informează compania.

“Datorită avansului semnificativ înregistrat de doi indicatori cheie, primele și profitul, înainte și după impozitare, putem raporta rezultate categoric pozitive în prima jumătate a anului. În pofida creșterii cheltuielilor cu daunele, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, rata combinată a rămas stabilă. Eficientizarea modelului de business în ceea ce privește daunele și costurile rămâne prioritară și suntem în grafic pentru a ne atinge ținta de 95% asumată pentru 2020. De asemenea, suntem foarte încrezători că ne vom atinge obiectivele pentru 2019. Grupul și-a stabilit ca obiective un volum de prime subscrise de 9,9 miliarde de euro și un profit înainte de impozitare între 500 și 520 milioane de euro. Contextul economic favorabil din regiunea Europei Centrale și de Est ne susține optimismul. În iulie 2019, Institutul pentru Studii Economice Internaționale din Viena a anunțat că încetinirea creșterii economice în Europa Centrală, de Est și Sud-Est a fost considerabil mai puțin pronunțată decât se anticipa. Prognozele pentru majoritatea țărilor au fost revizuite în sens pozitiv”, a comentat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group, referitor la rezultatele extrem de satisfăcătoare din primul semestru al lui 2019.

VIG a raportat o creștere anuală a veniturilor din prime, de aproximativ 300 de milioane de euro sau 5,8%, până la 5.447 milioane de euro. Toate segmentele au înregistrat creșteri, inclusiv businessul de asigurări de viață cu primă unică, în scădere de câțiva ani. Motoarele de creștere au fost segmentul asigurărilor generale, polițele auto extinse și asigurările de sănătate. Bulgaria, Polonia și Țările Baltice în mod special au înregistrat îmbunătățiri încurajatoare în ceea ce privește creșterea primelor. Volumul primelor la nivelul piețelor ECE, ajustat pentru a reflecta consolidarea pentru prima dată a companiilor din Polonia, Țările Baltice și Bosnia și Herțegovina, a crescut în mod organic cu o rată robustă de 4,1%.

Rezultatul financiar (incluzând rezultatele companiilor consolidate prin punere în echivalenţă) aferent primului semestru din 2019 a fost de 423,2 milioane de euro, în scădere cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut, în principal din cauza unor efecte nerecurente în S1 2018 rezultate din câștiguri mai mari. Profitul consolidat înainte de impozitare a însumat 257,1 milioane de euro – o creștere anuală substanțială de 10,5%. Rezultatul înainte de impozitare din prima jumătate a anului 2018 a fost afectat de o reducere a fondului comercial aferent pieței din România. Piețele din Austria, Bulgaria, Țările Baltice și segmentul Alte piețe din ECE au înregistrat câștiguri deosebit de solide. Strategia VIG de a înregistra o creștere profitabilă se refectă și în rezultatul după impozitare și plata intereselor minoritare, care s-a îmbunătățit cu 10,5%, la 151 milioane de euro în primul semestru din 2019.

Rata combinată la nivelul Grupului s-a situat la 96,4%, aproape de nivelul de 96,3% din aceeași perioadă a anului trecut, în pofida impactului negativ al cheltuielilor mai mari cu daunele ca urmare a pagubelor produse de căderile masive de zăpadă și de furtuna Eberhard. O dinamică puternic pozitivă a ratei combinate a fost înregistrată în Țările Baltice (redusă cu 3,8 puncte procentuale), Bulgaria (redusă cu 3,5 puncte procentuale) și segmentul Alte piețe, inclusiv Germania (redusă cu 6,8 puncte procentuale).

Consolidarea distribuției prin canalul bancar este unul dintre obiectivele strategice din programul de lucru al VIG ‘‘Agenda 2020’’. Obiectivul principal este creșterea businessului de asigurări generale prin colaborarea cu Erste Group. O condiție în acest sens a fost fuzionarea companiilor compozite cu asigurătorii de viață ai Grupului specializați în bancassurance, un proces care a început anul trecut. Ultima dintre aceste fuziuni a fost finalizată în Cehia la începutul lui ianuarie 2019, conform calendarului. Procesul de integrare se derulează în mod corespunzător în toate țările, fapt reflectat și de performanța obținută în primele șase luni din 2019. Volumul total al primelor generate prin canalul bancassurance a crescut cu 8%, la 675 milioane de euro (asigurări de viață: creștere de aproximativ 7%; asigurări generale: creștere de aproximativ 12%). Businessul nou a crescut cu o rată anuală impresionantă de 13% în prima jumătate a lui 2019. Companiile Grupului VIG colaborează cu Erste Group în 11 țări: Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.

Vienna Insurance Group (VIG) este format din aproximativ 50 de companii din 25 de ţări.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata