Volkswagen a convenit termenii unui credit punte de 20 de miliarde de euro

12

Grupul auto german Volkswagen și o serie de bănci au convenit termenii unui credit punte de 20 de miliarde de euro, care să ajute cel mai mare constructor auto european să facă față costurilor scandalului manipulării emisiilor poluante, au declarat miercuri pentru Reuters trei surse din apropierea acestui dosar.

Analiștii estimează că Volkswagen va fi nevoit să plătească zeci de miliarde de euro pentru a acoperi amenzile, procesele și rechemările la service după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Cel mai mare scandal din istoria de 78 de ani a Volkswagen a forțat demisia directorului general, a anulat zeci de miliarde de euro din capitalizarea bursieră a companiei și a afectat obligațiunile Volkswagen, crescând costurile de finanțare pentru o companie care în mod tradițional împrumută bani de pe piețele de obligațiuni.

Sursele citate de Reuters susțin că Volkswagen speră ca obligațiunile sale să revină la niveluri mai normale până în primăvara lui 2016, pentru a putea să emită noi bonduri și să ramburseze creditul punte.

Între timp, un număr de 13 bănci s-au oferit să acorde fiecare credite în valoare de 1,5 miliarde de euro sau de 2,5 miliarde de euro, sau un total de 29 miliarde de euro. Una dintre surse susține că Volkswagen va decide vineri cum va împărți cele 20 de miliarde de euro pe care vrea să le împrumute.

Creditul punte are un cupon de 80 de puncte de bază peste nivelul de referință pentru băncile care s-au oferit să împrumute 2,5 miliarde de euro sau 70 de puncte de bază peste nivelul de referință pentru băncile care au oferit credite de 1,5 miliarde de euro.

Analiștii sunt de părere că asigurarea finanțării ar trimite un semnal puternic investitorilor că Volkswagen rămâne un debitor de încredere după ce marți agenția de evaluare Standard & Poor’s a coborât ratingul VW la ‘BBB plus’ de la ‘A minus’, urmând exemplul altor două mari agenții de evaluare Fitch și Moody’s. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata