Volkswagen pregăteşte 10 miliarde de dolari pentru procesele din SUA

Volkswagen AG a acceptat să pună deoparte cel puţin zece miliarde de dolari pentru a rezolva plângerile civile din SUA, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

În septembrie 2015, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) a acuzat VW că a instalat un soft care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. VW a recunoscut că a utilizat softul care a permis ca nivelul emisiilor unui număr de 580.000 de vehicule diesel fabricate din 2009 să fie de 40 de ori mai ridicat decât cel permis, conform standardelor legale din SUA.

Departamentul Justiţiei din SUA a cerut VW, în ianuarie, despăgubiri de până la 46 miliarde de dolari, pentru încălcarea reglementărilor de mediu, iar compania germană se confruntă cu peste 50 de procese civile legate de depăşirea nivelului emisiilor. Părţile au ajuns la un acord înaintea termenului limită de joi, stabilit de un juriu federal pentru ca VW să anunţe cum va repara vehiculele afectate, susţin sursele.

Reprezentanţii Volkswagen şi cei ai Departamentului Justiţiei din SUA nu au comentat informaţia.

Încă nu se ştie cât din suma de zece miliarde de dolari va reveni proprietarilor de maşini sau dacă va fi folosită la răscumpărarea sau repararea vehiculelor, susţin sursele.

Anul trecut, grupul german a anunţat că a pus deoparte 6,7 miliarde de dolari pentru a acoperi pagubele create de scandalul emisiilor pe plan global şi a precizat că dispune de lichidităţile nete de 27,8 miliarde de dolari. Conform estimărilor analiştilor, costurile totale pentru Volkswagen ar putea ajunge la 30 miliarde de dolari.

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că, în perioada 2005 — 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata