Volkswagen va plăti în SUA despăgubiri de 15 miliarde de dolari

Acordul încheiat de grupul auto german Volkswagen în SUA cu cei aproximativ 500.000 de proprietari de vehicule echipate cu un motor diesel şi autorităţile americane referitor la scandalul falsificării emisiilor poluante este evaluat la peste 15 miliarde de dolari în numerar, au declarat, luni seara, 27 iunie, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmit Deutsche Welle şi Reuters.

Acordul, care ar urma să fie anunţat marţi, include o ofertă de 10,033 miliarde de dolari pentru răscumpărare vehiculelor şi fonduri de aproape cinci miliarde de dolari pentru a compensa emisiile în exces ale motoarelor diesel şi pentru a stimula comercializarea autoturismelor ecologice, susţin sursele.

Acestea adaugă că Volkswagen va plăti fiecărui proprietar de vehicul echipate cu un motor diesel suma de 10.000 de dolari (9.053 euro), va repara sau va răscumpăra vehiculele afectate.

Recent, VW a anunţat că a pus deoparte aproximativ 18 miliarde de dolari pentru a acoperi costul scandalului. Pe lângă compensaţii, grupul german va trebui să plătească autorităţilor SUA amenzi de 2,7 miliarde de dolari, precizează sursele.

În septembrie 2015, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) a acuzat VW că a instalat un soft care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. VW a recunoscut că a utilizat softul care a permis ca nivelul emisiilor unui număr de 580.000 de vehicule diesel fabricate din 2009 să fie de 40 de ori mai ridicat decât cel permis, conform standardelor legale din SUA.

Printre cele 500.000 de vehicule care ar urma să fie răscumpărate se află sedanul Jetta, modelul compact Golf şi Audi A3, vândute din 2009.

VW, al doilea mare producător auto din lume, s-a confruntat anul trecut cu un declin al vânzărilor în SUA, în urma scandalului falsificării emisiilor poluante. În 2016, livrările brandului Volkswagen au scăzut cu 13% pe piaţa din SUA, în timp ce diviziile de lux Audi şi Porsche au raportat creşteri.

Volkswagen va trebui să ofere consumatorilor europeni compensaţii similare cu cele acordate americanilor, a declarat duminică, pentru un cotidian german, comisarul european pentru piaţă internă, industrie, antreprenoriat şi IMM, Elzbieta Bienkowska.

„Volkswagen ar trebui să ofere, în mod voluntar, proprietarilor europeni de automobile o compensaţie similară cu cea plătită consumatorilor americani”, a declarat Elzbieta Bienkowska pentru cotidianul german Welt am Sonntag.

Potrivit oficialului european, ar fi incorect ca VW să îi trateze diferit pe consumatorii europeni din cauza unui sistem juridic diferit.

„Tratarea în mod diferit a consumatorilor europeni faţă de cei americani nu este o modalitate de a recâştiga încrederea„, a spus Bienkowska.

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că, în perioada 2005 — 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Oficialii VW au declarat că în Europa vor repera vehiculele afectate prin înlocuirea soft-ului ilegal, dar nu au anunţat planuri care să vizeze plata unor compensaţii către consumatori, susţinând că aceştia nu au suferit niciun fel de pierderi.

Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că, în perioada 2005 — 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata