Xerox vrea să cumpere HP pentru 33 de miliarde de dolari

 Xerox a înaintat o ofertă de preluare a rivalului Hewlett-Packard (HP), în valoare de aproximativ 33 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Deși a confirmat propunerea, HP, producător de calculatoare și fotocopiatoare cu venituri anuale de aproape șase ori mai mari decât Xerox, a refuzat să ofere detalii despre prețul de achiziție. Companiile au explorat o posibilă fuziune de mai multe ori în trecut, iar HP a anunțat că va lua în considerare cea mai recentă ofertă a Xerox „având în vedere cel mai bun interes al acționarilor”.

Oferta de achizițe vine la doar cinci zile de la preluarea funcției de director general al HP de către Enrique Lores, fost președinte pe divizia imagistică și imprimante. Ambele companii au înregistrat o diminuare semnificativă a veniturilor în ultimii ani pe fondul reducerii cererii pentru produsele lor, atât pe piața de birouri cât și pentru produsele de casă.

Hewlett-Packard, una dintre companiile fanion ale Silicon Valley în anii de început ai revoluției digitale, a fost divizată în 2016 în HP Inc., divizie care a preluat producția de calculatoare personale și imprimante, și HP Enterprise, care a adunat operațiunile de cloud computing și servere.

Prețul per acțiune oferit de Xerox pentru HP este de circa 22-23 de dolari, plătit atât în numerar cât și în acțiuni ale companiei comune, evaluare ce presupune o primă de 20% față de ultima cotație a titlurilor HP la bursa de la New York.

Xerox consideră că fuziunea ar putea crea sinergii ce ar reduce costurile anuale cu 2 miliarde de dolari, potrivit unei surse. Analiștii spun că fuziunea ar putea aduce beneficii companiilor care se străduie să facă față unei piețe în stagnare în materie de imprimante. Veniturile HP în cel de-al treilea trimestru din acest an au marcat o scădere de 5% iar compania a anunțat un program de reducere a cheltuielilor ce ar putea duce la concedierea a până la 9.000 de salariați, respectiv 16% din totalul angajaților săi, în următorii ani.

Conducerea Xerox a anulat anul trecut o fuziune de 6,1 miliarde de dolari cu Fujifilm sub presiunea acționarilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata