Declarație de presă UNSAR

48

UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – a luat notă cu îngrijorare și stupefacție de noile interpretări tendențioase referitoare la piața asigurărilor, făcute de aceeași asociație care nu are competențe în zona de asigurări.

În acest context geopolitic, economic și social complex, în care prioritățile ar trebui să fie cu totul altele, materialul amestecă în mod tendențios informații din diferite surse și trage concluzii în mod evident false.

Evidențiem mai jos, cu titlu de exemplu, câteva aspecte relevante în acest sens:

• Încă din titlu se vorbește despre profitabilitatea industriei de asigurări din România. În această piață, asigurările obligatorii RCA, care au o pondere importantă la nivel de prime brute subscrise, generează pierderi constante companiilor de asigurări de peste 10 ani – fapt ce reiese clar din Rapoartele ASF. Reamintim, și pe această cale, faptul că industria de asigurări din România a plătit în fiecare zi calendaristică a anului trecut despăgubiri de circa 3,7 milioane EUR, din care aproape 2 milioane EUR doar pentru daunele RCA, aproape dublu față de 2016.
  • Principala cheltuială a companiilor de asigurări RCA este, a fost și va fi cea cu daunele, în vederea onorării obligațiilor asumate față de clienți. Materialul transmis mass-media confundă o serie de termeni tehnici, ceea ce conduce la concluzii eronate. Acești termeni tehnici sunt foarte diferiți din punct de vedere statistic și matematic. Astfel, termenul “mediană” este confundat cu cel de “medie”, ceea ce denaturează analiza și, deci, relevanța tuturor informațiilor prezentate.
  • Reamintim faptul că unul dintre principalii indicatori oficiali ai industriei, publicați de către ASF, precum rata combinată, s-a ridicat anul trecut la 121%, în creștere față de cea înregistrată în 2020, respectiv 110%. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare 100 de lei încasați în 2021, asigurătorii au fost nevoiți să plătească suplimentar 21 de lei. Situația persistă și în primul trimestru al acestui an, când acest indicator a înregistrat în continuare o valoare supraunitară, respectiv 106%, chiar dacă se vede o îmbunătățire.
  • Raportându-ne strict la RCA, rata combinată în acest prim trimestru la nivelul pieței a continuat să fie supraunitară, respectiv 112%. Conform ASF, doar 3 din cele 7 societăți autorizate de ASF să practice acest tip de asigurări au înregistrat rate combinate ale daunei subunitare (deci sub 100%).
  • În ceea ce privește cheltuielile de achiziție și administrare pe RCA: rata acestora (care este inclusă în calcului ratei combinate) s-a ridicat în primul trimestru din 2022 la circa 37%, în scădere cu 8 p.p. față de 2021. Desigur, datele legate de piața asigurărilor din România aferente anilor trecuți cuprindeau și cota de piață a City Insurance (circa 45% din totalul primelor brute subscrise), companie aflată acum în faliment. Cum modelul de business al acestei companii s-a dovedit a fi nesustenabil, și datele financiare raportate de societate ar fi putut să influențeze semnificativ cifrele pieței.
  • Rata cheltuielilor unui asigurător este calculată ca raport între cheltuielile acestuia (inclusiv taxe, impozite plătite la bugetul de stat, cheltuieli de achiziție și administrare, contribuții la diverse fonduri etc.) și primele câștigate (veniturile efective din vânzarea de asigurări). Așadar, cu cât veniturile din vânzarea polițelor de asigurare sunt mai mari, cu atât rata cheltuielilor va fi mai mică. Acest lucru nu reprezintă, așadar, un indicator al eficienței cu care funcționează industria românească de asigurări, ci doar o consecință a unei realități matematice și a gradului relativ limitat de penetrare a asigurărilor în PIB. România se află în primele 10 țări din Europa în ceea ce privește populația, dar se află doar pe locul 23 când vorbim de primele subscrise pentru asigurări generale. A compara România cu Luxemburg, o țară care are o piață a asigurărilor de 10 ori mai mare decât țara noastră și o populație de circa 30 de ori mai mică este hilar din multe puncte de vedere.
  • Ținând cont de datele furnizate de ASF, petițiile și informările de neconformitate unice ce vizau piața asigurărilor din România, depuse de clienți la ASF, au reprezentat doar 2,56% din numărul total al dosarelor de daună avizate în anul 2021 și doar 0,26% din contractele de asigurare în vigoare la data de 31.12.2021. Din numărul total de petiții și informări de neconformitate unice, respectiv 43.143, au fost soluționate favorabil 25.795 (59,79%) și soluționate nefavorabil / constatate ca neîntemeiat formulate un număr de 17.348 (40,21%). În 2021, 95,42% din numărul total al petițiilor pentru piața asigurărilor-reasigurărilor (41.167 de petiții și informări de neconformitate unice) au fost înregistrate pentru clasa asigurărilor de răspundere civilă auto, unde CITY Insurance a jucat un rol determinant.

În încheiere, reiterăm faptul că domeniul asigurărilor este unul complex și deloc ușor de înțeles de către persoane specializate în alte domenii, motiv pentru care recomandăm ca folosirea indicatorilor tehnici specifici să fie făcută doar după un studiu atent, mai ales atunci când se lansează afirmații în spațiul public.

Despre UNSAR
Înființată în 1994, UNSAR– Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federației asigurătorilor și reasigurătorilor europeni – Insurance Europe.