Fonduri europene pentru restaurarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Lipova

Doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administraţiei publice şi fondurilor europene (MDRAPFE), a semnat un nou contract de finanţare cu fonduri europene care are ca obiectiv conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Este vorba despre proiectul care vizează consolidarea, restaurarea şi conservarea Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Lipova (jud. Arad), prin amenajarea incintei bisericii (restaurarea şi conservarea frescei interioare şi a componentelor artistice din lemn), restaurarea şi consolidarea împrejmuirii acesteia, realizarea unui corp anexă şi a unui lumânărar, precum şi prin realizarea unui sistem de iluminat arhitectural.

Proiectul are o durată de implementare de 43 de luni şi va fi finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), gestionat de MDRAPFE, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Valoarea totală a investiţiei este de 21.230.170,40 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate de MDRAPFE – AM POR este de 19.018.478,35 de lei (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului).

Pentru prioritatea de investiții 5.1 (Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural) din Axa prioritară 5 (Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural) a POR 2014-2020, sunt alocate 270,83 de milioane de euro, iar, până în prezent, au fost semnate 27 de contracte, în valoare totală de 62,86 de milioane de euro.

* * *

În Programul de Guvernare sunt prevăzute, prin intermediul Programului Operațional Regional, 8.25 de miliarde de euro pentru îndeplinirea unor obiective precum:

  • 3.000 de IMM-uri sprijinite pentru construcția/modernizarea și extinderea spațiului de producție/servicii IMM, inclusiv dotare cu instalații, echipamente (inclusiv sisteme IT), utilaje, mașini, inclusiv noi tehnologii;
  • peste 100.000 gospodării reabilitate termic;
  • peste 45 monumente istorice reabilitate;
  • 3 spitale regionale nou construite;
  • 122.000 de elevi, studenţi care vor beneficia de infrastructura educaţională modernizată;
  • peste 5,76 milioane de hectare cadastrate;
  • 2.100 km de drumuri județene modernizate pentru 1 milion de cetățeni;
  • 280 de ambulatorii şi 35 de unităţi de primiri urgenţe reabilitate/modernizate/extinse;
  • peste 270.000 de persoane care vor beneficia de construcția/reabilitarea/ modernizarea/extinderea/dotarea centrelor comunitare integrate socio-medicale.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata