Interviu Nicoleta Deliu pe tema “ De ce este important ca elevii să beneficieze de educație financiară? “

Cum s-a născut ideea de a lansa programul Școala de Bani?

Școala de Bani are ca punct de plecare nevoia de a-i ajuta pe români să înțeleagă modul în care iau deciziile financiare și cum își gestionează veniturile proprii.  În urma unor studii efectuate la nivel european referitor la nivelul de educație financiară a oamenilor a reieșit că România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană. Acest deficit ne-a determinat să luăm atitudine și să venim cu o soluție simplă și eficientă: Școala de Bani, cel mai amplu program de educație financiară prin care BCR pune la dispoziția românilor de toate vârstele cursuri gratuite de educație financiară.

 

De ce aleg elevii Școala de Bani?

Experiența, prin toate inițiativele de educație financiară desfășurate de-a lungul anilor, ne-a arătat că românii își doresc să învețe cât mai multe despre bani, dar nu au întotdeauna suficiente oportunități. Tocmai de aceea, ne-am dorit să putem veni în ajutorul lor cu cu informații utile, simple, ce le pot influența modul de viață într-un sens pozitiv. Ne-am bucurat să primim feedback favorabil, participanții la ateliere fiind foarte receptivi, în special tinerii și elevii, care încep să economisească de la vârste tot mai fragede.

La atelierele de educație financiară, elevii și tinerii iau parte la lecții interactive despre bani, create special pe înțelesul lor. Cei mici învață cum trebuie să își organizeze banii, cum pot pune bani deoparte, dar și cum trebuie să aibă grijă de visurile lor, iar toate aceste lucruri se întâmpla folosind metode interactive, jocuri și chiar spații special adaptate pentru acest tip de ateliere, cum ar fi camionul FLIP.

 

Ce învață elevii la cursurile de educație financiară?

Cursurile de la Școala de Bani au fost gândite astfel încât să vorbească pe înțelesul tuturor, de la elevii de gimnaziu, la liceeni și în final la studenți despre bani, buget personal, decizii financiare și la ce trebuie să fim atenți pentru a putea fi mai responsabili cu banii.

Pentru elevii de școală generală, am dezvoltat un material ușor de parcurs care să le explice celor mici cum se fac banii, care e diferența dintre nevoie și dorință, ce este un buget personal și cum putem economisi pentru visurile noastre. Tot pentru ei, am pus în mișcare caravana FLIP sau Școala de Bani pe Roți, care a ajuns anul acesta la cea de-a doua ediție. Anul trecut FLIP a parcurs 15 orașe, a făcut cursuri cu peste 10.000 de copii care au învățat care sunt cheltuielile unei familii, de ce este important să folosești banii cu cap, ce este globalizarea și cum afectează ea economia.

Liceenii și studenții au ocazia să învețe cum trebuie să își gestioneze corect banii de buzunar și de ce este important să pună bani deoparte încă de pe băncile școlii.

 

De la ce vârste încep cei mici să economisească?

Când vine vorba de economii, putem observa o diferență destul de mare între generații. Dacă părinții și bunicii noștri începeau să pună bani deoparte abia după vârsta de 18 ani, generațiile de astăzi încep să economisească tot mai devreme, inclusiv de la vârsta de 4 ani.

Credem că este important să le explicăm copiilor de la vârste cât mai fragede ce înseamnă banii și cum trebuie să îi folosim. Bineînțeles, așa cum facem și la Școala de Bani, trebuie să folosim instrumente prietenoase, jocuri și activități interactive pentru ca cei mici să nu resimtă educația financiară ca pe o povară. De exemplu, cursurile noastre sunt create pe înțelesul celor mici de către specialiștii de la Universitatea din Viena. Copiii învață prin joc și joacă care este diferența dintre nevoi și dorințe, ce înseamnă să ai un comportament financiar responsabil și de ce este bine să facă economii. Vrem să le insuflăm celor mici sentimentul că este bine ca educația financiară să facă parte din stilul lor de viață.

 

Cum te înscrii la cursurile de educație financiară?

În fiecare joi, la sucursalele BCR desfășurăm cursuri gratuite de educație financiară, unde participanții află cum își pot administra banii, dar și câteva reguli care îi vor ajuta cum să obțină mai mult de la banii lor.

Și cum îmi place mie să spun, dacă nu vii tu la cursurile de educație financiară, vin ele la tine. Dacă vrei să vină un profesor al Școlii de Bani la tine în companie să susțină un curs pentru tine și colegii tăi, trebuie doar să ne scrii la adresa de contact de pe site. Profesorii noștri de educație financiară își continuă misiunea și țin cursuri în grădinițe, școli, licee, precum și în cadrul organizațiilor interesate. Înscrierile se pot face și online pe site-ul oficial al Școlii de Bani.

 

În final, o regulă de educație financiară pe care ne-o recomanzi?

Noi, la Școala de Bani, vorbim mereu de o regulă pe care și eu o aplic de ceva timp. Se numește regula 20/50/30 și presupune că 20% din venituri merg către economii, care se împart în economii pentru sănătate, pentru pensie sau chiar pentru un vis la care lucrăm, 50% din venituri merg pentru nevoi adică acele lucruri pe care este musai să le plătim, aici este vorba despre facturi, mâncare sau transport, iar 30% reprezintă dorințe pentru că suntem oameni și este normal să ne răsfățăm cu o masă în oraș sau o haină pe care am pus ochii. Sunt multe reguli pe care le învățăm la Școala de Bani, dar cel mai mult ne dorim ca acest program să îi ajute atât pe cei mici, cât și pe cei mari, să aibă o viață bine organizată din punct de vedere financiar, iar acest lucru se poate întâmpla doar cu determinare și pași mici în fiecare zi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata