Medicamentele inovatoare și noile tehnologii cresc eficiența sistemului de sănătate și îmbunătățesc semnificativ starea de sănătate și calitatea vieții pacienților

Concluzia la care au ajuns autoritățile, reprezentanții pacienților, ai mediului academic și a celui privat, în cadrul dezbaterii „Inovație Accesibilă.Creată din ADN este că: „Inovația, medicamentele inovatoare și utilizarea noilor tehnologii sunt instrumente care ne pot ajuta să optimizăm utilizarea resurselor din sistemul de sănătate, să eficientizăm procesele și să folosim bugetul alocat cu maximum de rezultate, astfel încât să asigurăm pacienților o viață mai lungă și de o mai bună calitate. Este foarte important să fim pregătiți la nivel mental să acceptăm schimbarea adusă de inovație și să începem să vedem lucrurile dintr-un unghi diferit, pentru că totul în jurul nostru evolueză într-un ritm amețitor. În câțiva ani, sistemul de sănătate ar trebui să se reașeze, astfel încât să țină pasul cu vremurile.”, a declarat Gábor Sztaniszláv, Country Director Amgen România.

Dezbaterea „Inovație Accesibilă.Creată din ADN” a fost organizată de compania Amgen România și a reunit reprezentanți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Agenției Naționale a Medicamentului, ai Ministerului Cercetării și Inovării, ai Comisiei pentru Sănătate Publică din Senat și Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, ai Școlii de Sănătate Publică și Management Sanitar, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și ai mediului universitar și de afaceri, jurnaliști.

Alături de aceștia, au participat la eveniment, ca invitați speciali, domnul Alexandru Mironov, Senior Editor al revistei Știință și Tehnică și un grup de tineri inovatori, Vlad Niculescu, Alexandra Ciobîcă și Andrei Isac. Împreună cu Ovidiu Drăgan, cei patru studenți au dezvoltat proiectul deTpression, un sistem de detectare și monitorizare al persoanelor depresive, care a câștigat competiția Microsoft România 2017 dedicată inovației, urmând să participe la finala mondială a Microsoft Imagine Cup din Seattle din acest an.

„Avem la dispoziție instrumente noi prin care putem eficientiza cheltuielile în sănătate, cum ar fi contractele cost-volum, prin care statul plătește doar pentru pacienții care au răspuns la tratament, sau medicina personalizată care ne permite să administrăm tratamentul potrivit la pacienții potriviți și să ne asigurăm că vom avea în acest mod cea mai bună rată de răspuns pentru banii alocați medicamentului respectiv. De asemenea, biosimilarele, care în Europa sunt folosite de peste 10 ani, reprezintă o alternativă mai accesibilă la medicamentele biologice deja aprobate, pentru că permit sistemului de sănătate să reducă cheltuielile, fără să facă niciun comprimis cu privire la calitatea și eficiența medicamentului.

În plus, România are nevoie de un parteneriat public-privat pentru susținerea inovației. Companiile sunt dornice să vină cu experiența, cu oamenii, cu resursele și cu instrumentele necesare, dacă politicile statului vor încuraja și vor stimula cercetarea privată și vor crea cadrul potrivit atragerii de investiții.”, a continuat Gábor Sztaniszláv.

„Amgen își asumă angajamentul unui parteneriat cu actorii din sănătate din toate statele în care este prezent, astfel încât să găsim împreună cele mai bune soluții în vederea creșterii accesului la inovație și la medicamentele inovatoare, ce pot contribui decisiv la menținerea unei stări de sănătate cât mai bune, pe termen cât mai lung. Vom continua să investim în cercetarea și dezvoltarea de noi tratamente care se adresează unor nevoi medicale ce nu sunt încă acoperite. În ultimii 5 ani, am investit 20 de miliarde de dolari în descoperirea și dezvoltarea de noi medicamente, dar și în eficientizarea procesului de fabricație și distribuție al acestora, pentru a asigura accesul la medicamentele noastre fără discontinuitate. În plus, avem în plan lansarea unui portofoliu complex de biosimilare, medicamente prin care ne dorim să creștem accesul la medicamentele biologice, oferind opțiuni terapeutice de o foarte bună calitate, care în același timp au și costuri mai accesibile.”, a precizat Andrew Bruce, Health & Reimbursement Director, Amgen în cadrul aceluiași eveniment.

Medicamentele biosimilare oferite de Amgen au în spate știința acumulată în peste 35 de ani dedicați cercetării, dezvoltării și producerii de medicamente biologice și trec prin același sistem de fabricație, testare a calității și distribuție ca și medicamentele inovatoare din portofoliul companiei.

Medicamentele biosimilare sunt medicamente biologice care sunt foarte similare cu produsul din care provin și care care trebuie să-și dovedească similitudinea. Spre deosebire de generice, care se înregistrează pe bază de bioechivalență, în cazul biosimilarelor sunt făcute numeroase studii clinice. De asemenea, producția medicamentelor biologice necesită un nivel ridicat de monitorizare și testare pe toată durata procesului, pentru a asigura calitatea produsului final. Există în mod normal în jur de 250 de teste care sunt efectuate pe durata procesului de fabricație a unui produs biologic, comparativ cu aproximativ 50 de teste efectuate în timpul procesului de fabricație a unui medicament generic. În plus, toate medicamentele biosimilare sunt riguros monitorizate, printr-un sistem post-aprobare, care urmărește și înregistrează reacțiile adverse ale pacienților.

***

Aproximativ 80% din creșterea ratei de supraviețuire a pacienților cu cancer pot fi atribuite medicamentelor inovatoare. De la mijlocul anilor ‘70 până în prezent, rata de supraviețuire la 5 ani a crescut cu 70% în cazul pacienților cu mielom, cu 51% în cazul celor cu proastată și cu 60% pentru pacienții cu cancer pulmonar. În timp ce pentru pacienții care suferă de cancer de colon, rata de supraviețuire a fost de 37%, iar pentru cei cu cancer de sân a crescut cu 21%.

***

Fondată în 1980, Amgen este lider mondial în domeniul biotehnologiei și al terapiilor personalizate, fiind specializată în descoperirea, dezvoltarea și producerea de medicamente pentru pacienții care suferă de boli grave, pentru care numărul de tratamente este inexistent sau limitat. Amgen este prezentă în peste 100 de țări la nivel mondial și are un portofoliu de 15 produse, care acoperă arii terapeutice precum: oncologie, osteoporoză, hematologie, nefrologie, cardiologie, neurologie și boli rare.

***

Biotehnologia se referă la orice tehnologie care se bazează pe organisme vii sau pe sisteme biologice ca să dezvolte alte produse. În contextul sănătăţii, biotehnologia face referire la modul în care biologia umană de la nivel celular este folosită pentru dezvoltarea medicamentelor.

Medicamentele biologice sunt adesea versiuni ale proteinelor ​​care se găsesc în corpul uman, care sunt practic identice în compoziție cu cele naturale; medicamentele biologice au beneficii clinice semnificative și, în multe cazuri, constituie tratamente eficiente care nu existau înainte.

Medicamentele biosimilare sunt medicamente similare unui medicament biologic care a fost deja autorizat („medicamentul biologic de referință”). Biosimilarele sunt la fel de sigure şi eficiente ca şi medicamentul biologic de origine. Medicamentele biosimilare pot oferi o alternativă accesibilă la medicamentele biologice existente, care şi-au pierdut drepturile de exclusivitate.

 

Pentru informaţii suplimentare:

Andreea Rădulescu,

Senior PR Executive Healthcare Communications Division

Telefon: 0742 278 550

E-mail: andreea.radulescu@imagepr.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata